важните неща

Начало | важните неща | Българският флаг през вековете – път на надеждата

Българският флаг през вековете – път на надеждата

Грета Иванова | 2011-02-28

Българският флаг през вековете – път на надеждата

Повече от 1300 години пламъкът на националните ни дух и самосъзнание е бил поддържан от най-истинския символ на нацията ни – знамето. През различните епохи то е носило различни послания, днес – обединени под нашия трикольор.

Знамето е обединявало предците ни в стремежа им да открият най-доброто бъдеще за своята държава. Още Хан Аспарух, основателят на Нова България, ознаменувал обединението на българите през 681-ва година със своеобразен флаг – известната конска опашка. Тогава тя символизирала произхода на българите, някогашни номадски племена, но и желанието им да се установят и да създадат своя държава – според преданието предводителят им я забил в най-прекрасното кътче земя, където решили да претворят своите мечти за държава в реалност. Няколкостотин години по-късно ново знаме станало символ на пробуждането на българите за борба за свобода. Хъшовският флаг и вечните думи, извезани на него – "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ" обединили отново народа ни в стремежа да възродят идеала на предците ни.

Днешният трикольор е приел по малко от символиката и на двете знамена, като е възприел и едно ново значение. Много често трите цвята са интерпретирани като символи на природата на родината ни, но значението им е много по-дълбоко. Червеният цвят носи в себе си идеята за “изгрева” на България – надеждата и стремежът на предците ни да създадат държава, която да обедини всички българи. От своя страна зелената краска е символ на идеала на бунтовниците от 18-19 век, на тяхната майка – закрилница – вечнозелената гора. Последен остава белият цвят, често свързван с непорочността и чистотата, вероятно изразяващ мечтата на българите да живеят в "чистата и свята република", видяна от патриарха на новата ни история Васил Левски. Българското знаме днес е своеобразен обединител – на българите, на идеалите им, на историята им като минало и настояще .

То представя всички значими флагове, които някога са обединявали народа ни. Символ на българското, то е най-истинският пазител на националното самосъзнание и общия идеал на поколения българи – собствената държава.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град