важните неща

Начало | важните неща | 9 неща, които родителите ви може би не са ви казвали за училището, но трябва да знаете

9 неща, които родителите ви може би не са ви казвали за училището, но трябва да знаете

Аз детето | 2021-09-24

9 неща, които родителите ви може би не са ви казвали за училището, но трябва да знаете

Всеки родител обяснява на детето си колко хубаво е училището, как всички ваши съученици ще са приятни и трябва да сте приятели с тях, как учителите са мили и умни. И това е едно от задълженията им. От друга страна ние се чувстваме длъжни да ви кажем, че в училище невинаги всичко е прекрасно. Училището е важно място, в което несъмнено трябва да слушате преподавателите си и да се отнасяте учтиво с другите ученици, но все пак... имайте предвид и тези 9 неща, които родителите ви може и да не са ви казвали, защото искат да смятате училището за вълшебно място и да се стараете всеки ден. Последното разбира се трябва да правите, но трябва да имате предвид и следното...

Не гонете отлични оценки и това да е единствената ви цел

В тях реално няма стойност. Вие поставяте летвата за себе си, вътрешно, а не с ред от оценки. Важното е това, което учите да ви помага в живота, а не само за да получите поредната шестица и после да го забравите.

Не е нужно да сте приятели с никого, просто трябва да сте приятелски настроени

Да, книгите за училищните приятелства са прекрасни. Но може да се случи, че „вашият“ човек просто не е в този клас. Не се разстройвайте, всичко предстои! Просто бъдете учтиви със съучениците си.

В училище няма само „сладки деца“

Попадате в екип, в който вече има пълноценни, макар и все още растящи личности. В този екип най-вероятно ще учите цели 11 години. И силните личности ще го почувстват веднага. Изграждането на отношения ще започне от първия ден. Опитайте се да се впишете в екипа достойно. Не забравяйте, че не всички ще ви харесват и това е съвсем нормално.

Не влизайте в отношения на тормоз

Ако такава ситуация се е развила в класа, не бъдете част от стадо, което потъпква по-слабия. И разкажете за това на родителите и учителите си. Те знаят какво да направят, не се страхувайте от това, че ще бъдете „клюкар“ за останалите. Никой не бива да бъде тормозен и обиждан, особено ако не прави нищо лошо на никого.

Никой не може да ти се смее и да те унижава. Особено учителят

Ако съученик или особено учител те осмива за грешките на теста пред останалите, показва по някакъв начин, че не те харесва, кажи на родителите си. Един учител не трябва да прави това!

Учителят не е безспорен авторитет

При цялото ни уважение към мисията на учителя, в живота си сме виждали толкова неприятни, жестоки, обидени, слаби учители за които никога и за нищо не бихме казали на детето си „Учителят винаги е прав“. Това не е истина. Случва се учителят да греши. Но може би той е прекрасен човек, способен да бъде Учител с главна буква и именно той ще бъде първият, който ще ви се притече на помощ в трудна ситуация. Просто помнете, че всички са хора и ако учител сгреши и вие разберете това, а той не признае грешката си – това не е хубаво.

Вие сте малки, но това не означава, че с вас могат да правят каквото си искат

Ако не искате да ядете по време на закуска в училище, имате право да го направите. Ако искате да отидете до тоалетната, можете да излезете, като предупредите учителя. Изисквайте уважение към себе си, но уважавайте и другите.

Не можете да бъдете заплашвани...

... с например „Ще ви счупя телефона“. „Ще го взема и няма да го върна“. Ако преподавател има проблем с телефона ви или с нещо друго, той трябва да ви каже какво да правите или да не правите, но не може да ви заплашва.

Във всяка ситуация знайте, че имате защита. Тази защита са родителите ви

Да, децата често грешат, но работа на родителите е да защитават децата си, а когато грешат да им обяснят как и защо не трябва да правят нещо, но помнете, че всеки родител е на страната на детето си – това е инстинкт.

Photo by Matt Ragland on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град