важните неща

Начало | важните неща | Днес е Международният ден на Земята

Днес е Международният ден на Земята

Аз детето | 2023-04-22

Днес е Международният ден на Земята

Приятели, разбрахте ли, че днес е Денят на Земята. Всяка година той се отбелязва точно на 22-ри април. Първоначално този ден е обявен през 1970 година за такъв само в САЩ и Канада, а като международен се чества от 1990 година. У нас денят се отбелязва от 1993 година. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Всяка година милиони хора от много страни по света вземат участие в дейностите, посветени на темата "Зелени градове". Темата цели градовете по света да си помогнат взаимно за опазването на планетата ни като станат по-устойчиви и намалят своя въглероден отпечатък. Кампанията се фокусира върху три ключови елемента – сгради, енергия и транспорт. Основните цели са да се помогне на градовете да ускорят прехода си към по-чисто, по-здравословно и икономически по-добро бъдеще, чрез подобряване на ефективността на инвестициите във възобновяеми технологии.

Учените по целия свят са съгласни, че именно вие, децата, нашите малки закрилници можете да опазите нашата планета и всичко е във вашите ръце. Те казват, че възрастните трудно ще свикнат да живеят по начин различен от този, на който са свикнали досега. Учените обаче казват, че трябва да направим промени в нашето ежедневие, за да намалим глобалното затопляне и употребата на химични вещества или ще разрушим необратимо озоновия слой на Земята. А както сигурно знаете, той е много важен за живота на нашата планета. Озоновият слой е онази част от Земната атмосфера, която съдържа относително висока концентрация на озон (няколко милионни части). Известен е най-вече със свойството си да поглъща по-голямата част от ултравиолетовите лъчи, падащи над Земята.

Открит е през 1913 г. от френските учени Шарл Фабри и Анри Бюсон. Свойствата му са подробно изучени от британския метеоролог Гордън Добсън, който разработва прост спектрофотометър, позволяващ измерването от земята на озона в стратосферата. Между 1928 и 1958 г. Добсън изгражда световна мрежа от станции за наблюдаване на нивото на озона, която продължава да работи и до днес. Единицата "Добсън", използвана за измерване на количеството на озона във вертикална колона, е наречена в негова чест.

"Да бъдеш зелен" това казват много хора, когато говорят как трябва да се грижим за нашата планета. Но какво точно означава това. Според учените, за да бъдат "зелени" децата трябва да правят разлика и да знаят какво означават трите основни принципа на "зеленото". Те са: намаляване, повторна употреба и рециклиране. Знаете ли какво означават тези думи. Не? Не се притеснявайте, сега ще ви обясним.

Намаляването, както подсказва и самата дума, означава да използваме възможно най-малко природни ресурси и енергия за всичко, което правим: като например да използваме по-малко газ и по-малко вода. Как може да стане това ли – вместо да използваме кола, за да ходим на училище, да караме колело например, да спираме водата, когато си мием зъбите, да изключваме компютъра, когато не го използваме повече от един час или пък през нощта, да гасим лампите, когато не сме в стаята и други подобни. Убедени сме, че ги знаете.

Повторната употреба на средства също е много лесна. Просто е добре да намирате нови начини за използване на старите неща. Например от старите дънки може да стане чудесна чанта, от счупените саксии и вази красива мозайка или рамка за снимки, от старите вестници може да се направи прекрасен подарък за приятел чрез папие маше техниката и още много и много. Така освен, че спасявате планетата, се забавлявате и то много, опитайте.

Рециклирането означава нещо да се използва пак. Вестниците могат да се използват за направата на нови вестници. Алуминиевите кутийки от напитки могат да се използват за направата на нови алуминиеви кутийки. Стъклените буркани могат да се използват за направата на нови стъклени буркани.
Чрез рециклиране превръщаме стар продукт в същото нещо отново. Процесът на рециклиране допринася за спестяване на необработените суровини, от една страна и намаляване на количествата отпадъци и замърсяване на околната среда, от друга и поради това технологиите за рециклиране са важни както във финансов, така и в екологичен аспект. Разбира се, вие сами не можете да рециклирате, но затова са създадени специални фирми. Сигурно сте виждали цветните кофи за боклук, използвайте ги. Така помагате за рециклирането.


Ние като истински учени ще ви дадем и нашите съвети, които са лесни за изпълнение, но могат да направят много:

  • 1. Носете си собствена чанта, когато отидете на пазар. 600 торбички се изхвърлят всяка секунда само в Пловдив! Много от тях, освен че се разлагат с години, стигат до моретата и горите, където могат да наранят животните.
  • 2. Засадете поне едно дърво. Дори само едно дърво може да помогне за почистването на въздуха. С какво още помагат дърветата можете да прочетете тук.
  • 3. Когато ще ходите до близкия магазин, кино или друго ходете пеша или се возете на колело, освен, че ще опазите планетата, така е и много по-приятно, опитайте и ще видите.
  • 4. Изключвайте всички уреди от контактите, освен хладилника разбира се, когато не ги ползвате дълго време. Може да си мислите, че са изключени, но ако са включени в контакта, уредите използват ток.
  • 5 . Използвайте многократни кутии за обяда си в училище. Ако всеки ден си купувате от училище нещо за ядене, то по-добре си носете от вкъщи. Така освен, че няма да изхвърляте излишни пликчета и салфетки, ще хапнете и много по-вкусно.
  • 6. Използвайте презареждащи се батерии. Те издържат по-дълго, освен това изхвърлянето на батерии за еднократна употреба в кошчето е много опасно за околната среда.
  • 7. Не купувайте неща, от които не се нуждаете и дарявайте вашите използвани дрехи, играчки и книги, на някой, който може да ги използва.
  • 8. Хранете се предимно със зеленчуци и зърнени храни – те изискват по-малко енергия, за да растат и създават по-малко замърсяване от производството на месо.
  • 9. Винаги гасете осветлението, когато нямате нужда от него.
  • 10. Помолете семейството си да купува храни от България. Продукт, който не е от нашата страна, изминава дълъг път, за да стигне до чинията ни. А ако имате възможност още по-хубаво е да си засадите собствена градина с плодове и зеленчуци. Да, тя изисква грижи, но ще видите колко по-вкусна ще е храната тогава.


Запомнете най-важното, животът на планетата си е в нашите ръце и ако самите ние не се грижим за нея, никой друг няма да го направи!

Снимки: sxc.hu



Коментари
1 коментар

катрин манолова, 11 г.,

Публикувано на 22.04.2016

мн ми хареса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град