забавна наука

Начало | забавна наука | 16 експлодиращо интересни факти за вулканите

16 експлодиращо интересни факти за вулканите

Аз детето | 2017-11-27

16 експлодиращо интересни факти за вулканите

Само на нас ли ни стана топло? А, банда? Пригответе се и вие да се стоплите и да се учудите и дори смаете, защото само след мъничко ще се пренесете направо в кратера на най-големите и най-впечатляващи вулкани. Подгответе се да се потопите в дълбините на земята и да откриете тези много горещи факти за вулканите... Ако смеете...

1. Просто казано, вулканът е отвор (обикновено в планина) на земната повърхност, от който може да излизат газ, гореща магма и пепел.

2. Думата „вулкан“ идва от римското име „Вулкан“ – римският бог на огъня.

3. Вулканите често се намират в местата където т. нар. „тектонски плочи“ се допират. Тези плочи са части от повърхността на Земята, които съвпадат точно като пъзел и образуват континентите.

4. 350 милиона или един на всеки 20 души по света живеят в рамките на „опасния диапазон“ на активен вулкан.

5. Вулканите са класифицирани като активни, спящи или изчезнали в зависимост от вулканичната активност. „Активен“ означава, че вулканът редовно прави малки изригвания или от кратера му се издига пушек, „спящият“ пък скоро е изригвал, но в момента е тих, а пък „изчезналият“ както сигурно се досещате някога е бил активен, но не е проявявал такава активност повече от 200 години.

6. Когато си представяте вулкан със сигурност си мислите за нещо като голяма планина, но в действителност вулканите могат да бъдат с различни форми. Щитовидни (плосък), композитни (висок и тънък), шипорни (кръгли или овални конуси) и лавови (където куполообразни отлагания на втвърдена лава са се натрупали около отвора).

7. Магмата е името, дадено на гореща течна скала във вулкана. След като го напусне тя вече се нарича лава.

8. Вулкани има не само на сушата, но и на морското дъно.

9. Лавата може да достигне 1250 ° C и изгаря всичко по пътя си – това всъщност е опасното на изригванията на вулканите.

10. Най-големият активен вулкан в света е Мауна Лоа в Хавай. Той е висок 4 169 метра!

11. В миналото, когато Везувий е изригнал е опустошил целия древноримски град Помпей. Пепелта, която се посипала над града била така гъста, че никой не могъл да се спаси.

12. „Пръстенът на огъня“, 40 000 км дълга верига с форма на подкова намираща се в Тихия океан, е дом на 90% от всички вулкани на Земята.

13. В момента 1900 вулкана на нашата планета са активни и могат да изригнат всеки момент. Олелеле!

14. През 1883 г. Кракатау в Югоизточна Азия избухва, освобождавайки 200 мегатрона енергия, еквивалентна на 15 000 ядрени бомби! Това генерира най-силния звук, отразен в историята на света.

15. Почвата, в близост до вулкани, се смята за богата и плодородна, поради което доста хора избират да живеят около вулканите въпреки надвисналата опасност от мощно изригване.

16. При това там живеят не само хора. Някои видове птици използват топлината от вулканите, за да излюпят яйцата си! Те зариват яйцата в почвата или пясъка близо до вулканите, след това, когато се излюпят малките пилета сами си прокопават път към повърхността.

Снимки: NASA

Вижте и още интересни вулкански неща:
Как изригват вулканите
От развалена ябълка става страхотен вулкан
Усмивката на един вулкан
Страховитият и интересен вулкан Етна
Направете си върховен снежен вулкан



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град