География

Начало | География | Знаете ли какво точно са джунглите?

Знаете ли какво точно са джунглите?

Аз детето | 2018-03-06

Знаете ли какво точно са джунглите?

Имате ли ярки и интересни сънища от време на време? Ние често имаме много вълнуващи сънища... или поне на нас ни се струват такива! След като се събудим обикновено не си спомняме по-голямата част от тях, но определено си спомняме, че сме били развълнувани! Така например можем да споделим с вас последния сън, който си спомняме. Той е отпреди три вечери. Бяхме изгубени в „море“ от дървета и храсти. Ама огромни, а крясъците на маймуни и папагали отекваха навсякъде около нас. Сега не си мислете, че това е кошмар. Може би леко звучи като такъв, но определено за нас беше цяло интересно приключение. Опитахме се да се измъкнем от тази ситуация въпреки всичко и точно, когато видяхме, че дърветата стават все по-нарядко, а виковете на животните оставаха зад нас, едни гъсти храсти се увиха около краката ни... и тогава се събудихме! Дървета, храсти... маймуни... папагали... трябва да сме били в джунглата. Въпреки че повечето от нас никога не са били в истинска джунгла, знаем много за тях от книгите, които четем и филмите, които гледаме.

Но какво точно е джунгла? Това е вид гора! Всяка джунгла е гора, но не всяка гора е джунгла! Джунглите са много специфични видове гъсти гори, които са част от екосистемата на тропическите гори. Въпреки това не означава, че тропически гори и джунгли са синоними. При първото има много дървета, високи дървета, които често блокират достъпа на слънчева светлина до земята. В резултат на това дърветата са много високи, това прави минаването през тропическа гора лесно. От друга страна в джунглата има почти непроходима растителност на нивото на човешкия ръст, защото там пада доста слънчева светлина на земята. Тази светлина, съчетана с топлите температури и валежите, характерни за тропиците, позволява да виреят много треви, цветя, храсти, мъхове и всякакви други растения. Затова джунглите често се намират по бреговете на реките, моретата или океаните.

Много различни видове насекоми и животни имат джунглите за свой дом. Екзотични животни като змии, бабуини, шимпанзета, папагали, крокодили и големи котки могат да бъдат намерени в джунглите по целия свят. Разнообразието от животински и растителен живот по тези места е наистина удивително. Експертите смятат, че в джунглите има повече видове растения, насекоми и животни, отколкото навсякъде другаде на Земята. Всъщност джунглите са дом на повече от половината от растителните и животинските видове на планетата.

Предвид условията, необходими за формиране на джунгли, не е изненадващо, че те са склонни да се образуват в тропически райони, особено близо до екватора. Повечето джунгли могат да бъдат намерени в Централна Америка, Северна Южна Америка, Западна Африка и Югоизточна Азия. Ако искате да посетите най-голямата джунгла в света, ще трябва да се отправите към Южна Америка. Зоните на джунглата на тропическите гори на Амазонка са едни от най-дивите и най-гъсти области на Земята. Те са и домът на най-голямото разнообразие от растителни и животински видове!

Снимки: pexels.com



Коментари
1 коментар

Диди , ,

Публикувано на 08.08.2023

Може ли да ми кажете дали тропическите гори и дъждовните гори (отскоро чета този буквален превод на rainforest) са едно и също нещо? Доколкото виждам, дъждовни гори има навсякъде, не само на Тропиците.
От редакцията: Ние бихме се доверили на Уикипедия. Според статията в нея, дъждовни гори има в екваториалните области, между двата тропика, наричани тропически дъждовни гори, но също и умерени дъждовни гори, по-рядко срещащи се, но все пак има: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град