Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво е амигдала?

Знаете ли какво е амигдала?

Аз детето | 2017-07-11

Знаете ли какво е амигдала?

Представете си следното: навън е прекрасен слънчев ден. Птичките пеят, небето е с красив светлосин цвят, без нито едно облаче, а вие знаете, че ви е позволено да играете навън цял ден и да правите каквото си искате. Прекрасно! Изведнъж от някъде чувате фрагмент от песен, която не сте слушали от толкова отдавна. Още по-изненадващо пък се натъжавате. Сякаш някой е натиснал някакво копче в мозъка ви, за да ви натъжи. Сигурно се е случило, защото песента ви е напомнила за някого, когото не сте виждали от известно време. Не е ли лудост, как емоциите ни могат да се променят толкова бързо понякога? Докато няма нищо, което да изглежда като копче за емоции, нито пък контролен пулт като в любимото филмче „Отвътре навън“ съществува специална част от мозъка, която експертите смятат, че играе важна роля в това как човешките същества преживяват, обработват и разпознават емоциите си. Учените го наричат амигдала. Амигдалата се състои от група неврони и е оформена като бадем. Всъщност името „амигдала“ идва от гръцката дума „бадем“.

Всъщност имате две амигдали. Те могат да бъдат намерени близо до хипокампуса в предната част на темпоралния лоб на мозъка. Амигдалите се считат за част от лимбичната система. Учените са доказали, че вашата амигдала играе ключова роля в обработката на емоциите, като страх, удоволствие и гняв. Освен че ви помага да чувствате особени емоции, тя също ви помага да възприемате емоциите в другите, особено тези, свързани с оцеляването. Това обаче не е всичко. Тази група неврони определя и кои спомени да се съхраняват в мозъка. Експертите смятат, че видът емоция, която дадено събитие причинява, влияе върху това кои спомени ще се съхранят.

Въпреки че амигдалата контролира обработката на различни емоции, тя често е най-тясно свързана със страха. Учените са установили, че амигдалата контролира автономните реакции на тялото, свързани със страха.

Всъщност учените са изучавали хора, на които амигдалата е липсвала в резултат на травма, като например инсулт. Тези хора могат да разпознават изражението на лицето, свързано с почти всяка емоция, с изключение на страха.

За съжаление, понякога амигдалата не работи както трябва. Учените, изследващи мозъка, мислят, че определени състояния, като тревожност, депресия, фобии, аутизъм и посттравматично стресово разстройство, могат да бъдат свързани с неправилното функциониране на амигдалата.



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 12.07.2017

За първи път научавам за тази "Амигдала". Вече знам! Много благодаря за прекрасната статия! Обичам ви! Поздрави!

Горица Цветанова, 10 г.,

Публикувано на 03.06.2018

А как да си обясня връзката на съня с мозъка?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град