България

Начало | България | Златоград

Златоград

Мария-Никол Косева, 9 г., Пазарджик | 2006-07-11

Златоград

Златоград е разположен в Южните Родопи. Първото нещо което ми направи впечатление е паметникът на Делю Хайдутин, който е възпят в най-хубавата българска песен, която лети в Космоса.

В Златоград се намира единствената в България музейна сбирка на образованието. Може да разгледате килийното училище. В етнографския комплекс ще видите традиционните къщи, които впечатляват със своята белота и кръгли комини, вероятно затова старото име на Златоград е било Беловидово. В старият град има малки работилници, в които са показани занаятите които са се развивали в града. Има златарско ателие, терзийска работилница, в която има шевни машини на повече от 120 години и стари ютии. Има работилница за ножове и саби, и истински старинен калъп за леене на куршуми. А в сладкарската работилница ще ви предложат традиционни специалитети, като има и от любимите захарни петлета. В една от къщите има експозиция с женски празнични носии и други експонати свързани с бита и облеклото на златоградчани.

В Златоград можеш да чуеш вълшебните звуци на родопска гайда и чистия глас на някоя народна певица и да се пренесеш в друго време.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град