България

Начало | България | Побитите камъни

Побитите камъни

Илияна Илиева Антонова, 12 г., Варна | 2006-07-13

Побитите камъни

На 18 километра западно от Варна се намира забележителният природен кът Побит камък или "Дикилиташ". Изградени са от варовити пясъчници, съдържащи много вкаменелости.

“Побити камъни” е първата Природна забележителност в България, обявена през 1937 г. Образуванията,възникнали преди повече от 50 милиона години, вълнуват поколения учени със своя произход. Тяхното мнение е че те са дело на морето и вятъра. Още през миоцена морските води нахлуват по тия места и с течение на хилядолетия морската стихия ги е оформяла.

Най-популярната и приета теория е на Петър Гочев и Стефан Бончев, според която преди 50 милиона години югоизточна Европа е била дъно на Лютеско море.

В природен резерват "Побити камъни" се опазва единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка, което е световно застрашен вид. Природната забележителност е важно местообитание на много защитени видове растения в България.

Скалните групи се обитават от животински видове, които населяват откритите сухи местообитания. Това са заек, лисица, лалугер, пепелянка и др. Също така в природният резерват се срещат 114 вида птици – каменарче, полска бъбрица, турилик, бухал и др.



Коментари
1 коментар

radosveta antonova, ,

Публикувано на 05.09.2011

s interes procetoh napisanoto

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град