България

Начало | България | Плиска – старата столица

Плиска – старата столица

Иван Иванов, 9 г., Попово | 2006-07-11

Плиска – старата столица

В неделя бях със семейството си в Плиска, първата столица на България. Там се впечатлих от Голямата Базилика, Крумовия дворец и Омуртаговия дворец. Видях великолепието на българското строителство. Затова не случайно ханът, който изградил отново опожарената от византийците столица Плиска – хан Омуртаг е наречен строител на България. От негово време са останали надписи върху каменни колони на гръцки език. В един от тях се казва: “И нека роденият по-късно, като гледа това, си спомни за онзи, който го е направил.”

Много интересен е Крумовият дворец. Хан Крум е създал първите общи писани закони и привлякъл славянските князе в управлението на България. С това той допринесъл за сближаването на славяни и българи.

Хареса ми и Голямата Базилика. Това е огромна църква, в която има масивни колони. В музея са подредени сбирки от монети, предмети и макети. В момента археолозите правят други разкопки на това място. Бяха открили водопроводната мрежа на столицата Плиска и ще отидем след време, за да видим какво още са намерили.



Коментари
2 коментара

matina dragova, 9 г.,

Публикувано на 18.01.2016

мразя цовекът и об6теството имам 3 и 2 в уцили6те

сдс дсдсдс, дфдфд г.,

Публикувано на 18.01.2016

и аз имам 2 в уцили6те

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град