забавна наука

Начало | забавна наука | Животинките също имат чувство за хумор и се шегуват с учените

Животинките също имат чувство за хумор и се шегуват с учените

Аз детето | 2016-05-05

Животинките също имат чувство за хумор и се шегуват с учените

Сигурно няма как да не сте чували за Големия адронен колайдер или Големия адронен ускорител на частици. Той се смята за най-голямото постижение на съвременната наука и заради това се вдига и този огромен шум около него. Той представлява електромагнити с намотки от свръхпроводим материал, които пращат лъч от мини атомни частици по обръч под земята, с обиколка от 27 км. Електрическите полета зареждат частиците със скорост близо до тази на светлината и от сблъсъка им се получава супер експлозия, която нагорещява пространството до 100 млн. градуса по Целзий, което всъщност е температурата, която се е образувала след една трилионна част от секундата, след големия взрив. Физиците таят надежди, че ако разцепят атомите и протоните с помощта на LHC, те ще им сервират истината за структурата на материята, и ще узнаят повече за законите на физиката и по-специално за това как точно се е зародила Вселената. Целта на проекта е да се намери частицата, която носи името Хигс бозон, кръстена на Питър Хигс от Университета в Единбург, нейния пръв откривател през 60-те години. Тя би трябвало да даде обяснение защо различните частици имат различна маса и да разберем как точно тя дава маса на всичко останало във Вселената. Разкриването на дълбоко пазените тайни на Вселената е доста трудно и сериозно начинание – всеки знае това. Макар и да не подозираме обаче, се оказва, че най-трудното от всичко не са сложните изследвания или писането на дълги доклади или големите наблюдения, не. Оказва се, че най-големият проблем са всички онези малки космати и крилати създания, които обикалят около нас. Само дори едно от тях може да съсипе труда на учените и да си направи най-голямата шега с тях, дори и без да иска.

Има много доказателства по въпроса, за които не сме и подозирали. Само преди няколко дни този голям адронен колайдер изведнъж е спрял да работи, заради прекъсване на тока. „Но защо?“ – започнали да се питат учените, те са взели всички необходими мерки за важния проект. Оказва се, че не съвсем. Според вътрешно разследване причината за късото съединение е един малък пор. Изглежда палавият бозайник е решил, че е добра идея да прегризе някои части на един от електрическите трансформатори на колайдера и така да го повреди целия. Сега учените ги очакват много дни работа, докато поправят щетата нанесена от малкия пакостник.

Това не е единственият подобен случай в световната научна история, при който животинките объркват голям научен проект. Знаете ли, че всъщност всички тези проблеми, които дори в компютрите наричаме „бъгове“, идват точно заради нашите крилати и пухкави приятели? Всичко тръгва от една нощна пеперуда без късмет. През 1947 година тя без да иска попада в компютъра на Харвард Марк II. Инженерите били толкова развеселени, че залепили насекомото в дневник с обяснение: „Първият случай на откриване на истински „бъг“. Дневникът и нощната пеперуда сега са в колекцията на Смитсъновия национален музей на американската история.

През 1960-те физиците Арно Пензиас и Робърт Уилсън се опитвали да използват дългата близо 6 метра антена в лабораториите Бел в Ню Джърси, за да картират радио сигнали в пространството между галактиките. Въпреки че предприели множество стъпки, за да премахнат фоновия шум, усилията им останали напразни. Първият заподозрян станали двойка гълъби, които били свили гнездо в антената. Двамата учени внимателно преместили на друго място пернатите и прекарали часове в чистене на птичи „подаръци“.

Вижте още:
Най-интересните животни в света
Най-смешните животни от отминалата 2015-та година



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град