забавна наука

Начало | забавна наука | 10 разлики между Северния и Южния полюс

10 разлики между Северния и Южния полюс

Аз детето | 2016-04-07

10 разлики между Северния и Южния полюс

Двата полюса са пример за противоположност, тъй като се намират на две срещуположни точки върху земната сфера. Макар да са потънали в студ и лед, те имат значителни различия, някои от които не са видими на пръв поглед, а други са познати само на учените. И двете места обаче имат обща характеристика – те са може би най-негостоприемните райони на Земята. А по какво точно се различават, сега ще разберем.

10. Метаморфози

Арктическата област е разположена в региона на Северния полюс и включва естествен цикъл на топене, по време на който почти половината от ледените маси се топят през летните месеци, а през зимата се превръщат отново в лед. През зимата арктическият леден шелф е с площ почти равна на тази на САЩ. Въпреки това, обезпокоително проучване наскоро разкри, че 3.5 км дебел лед шелф от Гренландия се топи толкова бързо, че половината от него може да изчезне до края на века. Други проучвания показват, че целият регион може да стане много по-топъл през лятото за по-малко от век.
От друга страна, Антарктика или на Южният полюс, не показва същия редовен цикъл на топене. Това е интересно, тъй като неговият лед има почти един и същи размер и форма и през дванадесет месеца от годината. Последните проучвания също са показали, че Антарктика се топи, но поради ефектите на глобалното затопляне. Ако целият лед от Южния полюс се стопи в един ден (което обаче няма да се случи в близко бъдеще), моретата и океаните ще се покачат с 60 м, казват специалисти. Интересно е, че в региона на Арктика ледът се топи по-бързо, защото океанските течения ускоряват процеса.

9. Изтъняването на озоновия слой

Учените откриват т. нар. "дупка" в озоновия слой през 80-те години на миналия век. Всяка година тя започва да се образува през август, достига максимални размери в края на септември и изчезва в средата на декември. Тя се образува само над Антарктида и е с размери колкото континенталните територии на Съединените американски щати. Макар някои теории да обясняват, че тя е причинена от естествения цикъл на природата, а други да твърдят, че тя започва да се свива, изтъняването на озоновия слой е сериозна заплаха за човечеството. Така намалява защитата на атмосферата срещу слънчевата радиация, като на места такава липсва. Учените считат, че по-високите температури на Северния полюс не позволяват да се образуват полярни стратосферни облачни маси, които поразяват озоновия слой.

8. Студено и още по-студено

Южният полюс е много по-студен от Северния полюс, макар имената да ни заблуждават понякога. Всъщност антарктическите температури са толкова ниски, че в някои части на този континент снегът никога не се топи. Средната годишна температура на този регион е -49 градуса по Целзий, което го прави най-студеното място на Земята. За разлика от това, средната температура в региона на Арктика през зимата е -34 градуса по Целзий и се покачва с няколко градуса през лятото.

7. Полярни мечки и пингвини

Повечето хора смятат, че полярните мечки и пингвините споделят един и същи дом. Все пак, това е фалшива представа, вкоренена от реклами и пощенски картички. Всъщност пингвините живеят само в южното полукълбо, това означава в Антарктика, където те нямат естествени континентални хищници. Ако пингвините и полярните мечки живееха на едно и също място, то едните вече щяха да се изчезнал вид.
Но пингвините не са, следователно те са се превърнали в нелетящи птици и са адаптирали крилата си в плавници, които са много удобни за извършване на различни морски маневри. От друга страна, полярни мечки са най-големите сухоземни хищници и ендемични видове от северното полукълбо. Те владеят ледената северна част на Северния ледовит океан и се хранят с тюлени, морски крави, а понякога дори и с китове.

6. Черното злато

Почти половината от останалите световни петролни залежи лежат под леда от северната част на Северния полярен кръг, според оценки, публикувани от Геологическия институт на САЩ. Поради тази причина, Русия вече претендира за монопол върху голяма част от района на Арктика, като по този начин се надява да експлоатира залежите от хребета Ломоносов, водна издутина под Северния ледовит океан. Той се простира на повече от 1800 километра и се твърди, че е домакин на 10 милиарда тона суров петрол.
САЩ твърди същото от своя страна и изпраща ледоразбивачи за отбелязване на територията на САЩ в близост до Аляска. Смята се, че петролните находища съществуват под континенталната кора на Антарктика.

5. Ничия земя

Въпреки много знамена на различни държави забити в земята на континента, Антарктида е единственото място на Земята, което не принадлежи на никого. Договорът за Антарктика гласи, че самата територия и нейните ресурси, трябва да се използват единствено за мирни и научни цели. Хората рядко стъпват на територията на Антарктика и те го правят само за изследователски и научни цели. България също има база и праща експедиции на Антарктида.

4. Лед и още лед

Най-южният континент на планетата е домакин на 90% от всичкия лед на Земята. Поради този факт, някои учени дори имат идеята за рязане на големи парчета лед, които да се използват за преодоляване на проблема с питейната вода на сухите райони. В действителност, принц Мохамед-ал-Фейсал от Саудитска Арабия дори планира да изкарва по 100 000 000 т айсберг от Антарктика, и да го откарва до Арабския полуостров. За сравнение, на Северния полюс има далеч по-малко лед.

3. Континент срещу океан

Арктическият регион се състои основно от замразен океан. За разлика от Антарктида, която е континент, сама по себе си, на базата на основната скала и различни земни форми, като планини, долини и езера, заобиколени от океана. В действителност, Антарктика е дом на известния активен вулкан Маунт Еребус (на снимката по-горе).
По ирония на съдбата, от социална и политическа гледна точка, регионът на Арктика, която е съставена само от лед, е мястото, където интересите на много страни се събират: Канада, Гренландия (част от Дания), Русия, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия и САЩ. Както бе посочено по-рано, Южния полюс не принадлежи на нито една страна.

2. Полярен вихър

Интересен феномен се случва в близост до географските полюси на Земята, а именно полярен вихър, който е масивен циклон. Полярните вихри се намират в средата и горните части на тропосферата и стратосферата.
Те обграждат полярните области и са част от така наречената „полярен фронт“ – границата на климат между полярна площ и съседните по-топли райони от двете полукълба. В Антарктика полярния вихър е по-силен и трае по-дълго. Това се дължи на големите сухоземни региони, концентрирани във високите райони на северното полукълбо, които създават атмосферни вълни, като по този начин намалява интензитетът на вихъра.

1. Магнитно поле и минерални находища

В Антарктика има много минерали. Очевидно е, че няма такива минерали в ледовете на Арктика.
Говорейки за магнитните полюси на Земята, трябва да кажем, че единият е в близост до Северния полюс, а другият близо до южния. Магнитните и географските полюси не съвпадат напълно.
Магнитните полюси на планетата не съвпадат с географските полюси, защото магнитното поле на Земята се променя. За разлика от географските полюси, магнитните действително се движат и това би могло да се разглежда като обща характеристика на двата полюса.

Снимки: listverse.com



Коментари
3 коментара

ангел ангелов, 14 г.,

Публикувано на 02.10.2016

не е лош сайта ,харесва ми ,ако се наложи ,пак ще го посетя

Дарин Дарин Росенов Узунов , 11 г.,

Публикувано на 20.12.2018

Много до бобре е направено

Велизар , 10 г.,

Публикувано на 07.12.2023

Сайта е перфектен. Използвам съм го само един път но, според мен е добър.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град