интересно

Начало | интересно | Животът и откритията на една забележителна жена

Животът и откритията на една забележителна жена

Мирела Любенова | 2017-03-08

Животът и откритията на една забележителна жена

Обичате да мечтаете, нали? Ама не онези мечти от типа искам да стана супергерой, принцеса или най-известния спортист в света. Сега говорим за онези невероятни и интересни мечти, в които си представяте как построявате летяща кола или пък откривате лекарство за някоя неизлечима досега болест. Сигурни сме, че някъде между принцесата с големия замък и смелия рицар убиващ дракон имате и такива мечти. Това естествено е повече от прекрасно, защото именно на вас ще разчитаме ние и целия свят и то само след още няколко години, които ще изминат доста неусетно. Може би смятате за странно или по-скоро другите около вас смятат за странно, че тайно се забавлявате докато решавате сложни математически задачи или пък четете нещо интересно за елементите от Менделеевата таблица или пък се интересувате от въпроси като какво точно е гравитацията. Не се притеснявайте ако е така, защото това е нещо чудесно. Освен това вие всъщност имате много общо с една от най-известните жени учени на всички времена. Сещате ли се вече за коя ще си поговорим днес? Естествено, че за Мария Кюри!

Сега макар и само мислено се връщаме много години назад или по-точно в далечната 1867 година във Варшава, Полша където се ражда Мария Склодовска. Още от съвсем малка, някъде около 3-годишна родителите на малката Мария разбрали, че тя е едно много любопитно и ученолюбиво дете. Точно като вас! ;-) Времената тогава обаче били много по-различни и за съжаление Мария и всички други момичета и жени не били допускани до това да учат в университет или да учат каквато и да било наука. Сами се досещате, че това за Мария било съсипващо, защото тя била много любознателна и умна. Вместо това тя трябвало да се учи да готви, шие и пере, несъмнено полезни, но много безинтересни занимания. Въпреки това Мария имала шанс, всички мъже в семейството ѝ били учители по физика или математика и разбирали желанието ѝ да учи подобни науки. Освен това самата тя не спирала да мечтае. Така няколко години по-късно през 1891 година Мария успява да сбъдне мечтата си. Мести се в Париж, Франция, омъжва се за известния физик Пиер Кюри, като приема и фамилията му и започва да учи в Сорбоната, най-известния университет в цяла Европа. През следващите няколко години тя завършва висша физика и математика и дори става първата жена преподавател в Сорбоната.

От този момент нататък научната ѝ кариера, както и целият ѝ живот стават забележителни и прокарват пътя на всички жени учени по света. Заедно със съпруга си Мария прави много новаторски открития и изучава лъчението на урана. Нейните изследвания правят истинска революция във физиката и химията. Тя е тази, която създава термина „радиоактивност“. Тя открива и описва минерала известен днес като уранит или полоний, а също и радий. Всички тези елементи са се използвали за много неща, като последният например преди и по време на Първата световна война се е използвал за направата на ръчни часовници, а днес продължава да се използва за много научни цели.

При тези обстоятелства сигурно няма да се учудите ако ви кажем, че Мария Кюри е първата жена спечелила Нобелова награда за физика. Трябва да знаете, че това си е голяма награда, една от най-важните, която дава най-голямо признание на учени от много области. Най-впечатляващото обаче е, че г-жа Кюри е и единствената в света (нито мъж, нито жена е успявал да направи това все още), която печели и втора Нобелова награда, този път в областта на химията – Нейната научна репутация е известна по цялото земно кълбо и именно тя вдъхновява много хора дори и днес.

Може да се каже, че Мария Кюри никога не е спирала да обича науката и да открива неща като през последните години от живота си използва натрупаните познания и желанието си, за да намира решение на различни хуманитарни проблеми. Именно тя създава преносимите рентгенови апарати за снимки. Накратко казано Мария Кюри е оставила на цялото човечество голямо наследство от постижения и научно любопитство.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град