интересно

Начало | интересно | Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?

Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?

Аз детето | 2017-02-21

Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?

Харесва ли ви да рисувате различни картини за себе си, семейството и приятелите? Много деца по света като вас също обичат да грабнат цветните моливи, боичките и няколко бели листа и да развихрят въображението си. Рисуването освен приятно е и полезно – то успокоява, а много хора твърдят, че дори ни прави по-умни. Особено е приятно да рисуваш, когато всяко друго занимание ти е скучно, а защо не дори и докато пътуваш. Забелязали сте обаче и нещо друго. Не всички рисунки накрая стават точно такива каквито сте си представяли. Представете си, че искате да нарисувате портрет на татко с чисто новите му обувки. Не знаем за вас, ама на нас това лично ни се е случвало: рисуваме красива елипса за глава и след това... рисуваме обувките. Накрая нещо съвсем не изглежда да е както трябва. Ами сега! О, не! При толкова желание да нарисуваме обувките точно каквито са, сме забравили да нарисуваме останалата част от тялото.

Накрая вместо красива рисунка на татко с нови обувки, имаме по-скоро картоф, който сякаш се готви да отиде на джогинг. Естествено баща ни и така хареса рисунката, а и „Джогинг Картофът“ му звучеше много готино и интересно и пак намери място в колекцията му със наши интересни рисунки. Нали си знаете, че рисунките, които създавате са доста ценни за приятелите ви и особено за родителите ви, както и бабите и дядовците и колкото и да не подозирате сме сигурни, че всеки от тях си има по една тетрадка, папка или кутия, в която пази всички тези безценни произведения на изкуството. И един ден, когато пораснете с радост ще ви ги покажат и заедно ще се посмеете и ще си спомняте интересни неща от младостта и детството. Спомените са безценни!

Но интересен е въпросът как и вашите рисунки не се продават в някоя голяма художествена галерия. Знаем, че по света има страшно красиви произведения, но има и такива, които се чудиш дали не ги е рисувал някой двегодишен. Кой е този, който решава дали една картина е красива и за колко точно пари да се продаде? Какво прави едни картини толкова ценни, а други не? Кой и как е решил, че произведенията на Пикасо, Моне, Кало или Леонардо да Винчи трябва да струват милиони? Икономистите ще ви кажат, че цената на определено изкуство, както и цените на повечето неща, зависят от търсенето и предлагането. Но пък когато става въпрос за търсене, много малко хора държат да имат в дома си картина на Пикасо на стената, нали? Въпреки това те са ужасно скъпи, това е така, защото има група хора, които биха искали да имат такова произведение на изкуството в домовете си. Картините са толкова скъпи поради една основна причина – няма други като тях и няма да има, защото Пикасо и Моне отдавна не са сред нас и няма как да нарисуват други картини. По ирония на съдбата повечето художници, чийто имена знаем и на които толкова се възхищаваме стават известни след смъртта си и освен, че не получават нито стотинка от произведенията си, които днес струват толкова много, не успяват да видят и как талантът им е оценен. Въпреки това е доста хубаво, че все пак успява да се оцени, дори и след време.

Другото, което прави картините така скъпи е времето прекарано за тяхното създаване. Сами знаете, че да се рисува от нищото е доста трудно. Още по-трудно е, когато имаш някакъв талант и всеки очаква от теб картината ти да е невероятно красива, все едно гледат нещо истинско. Цветовете да са изпипани до съвършенство, контурите на обектите, а това съответно означава, че е вложен много труд, който трябва да се заплати подобаващо. Това пък води и до още един фактор, който прави картините толкова скъпи. Това е, че всяка една картина е уникална. Дори ако някой художник реши да нарисува няколко еднакви картини, това няма как да стане. Ако ги рисува с ръцете си, няма как да стават абсолютно еднакви.

Артпрофесионалистите също правят така че картината на един художник да се продава скъпо. Те заедно със собствениците на галерии и музеи определят кое изкуство е добро и кой може да стане следващият Пикасо или Моне, защото дълги години проучват всяка една картина и още по-дълги години учат коя е наистина ценна и как да я познаят. Накрая сами знаете, че цените на картините могат да варират от стотици до милиони долари. Така например една от картините на Пикасо преди няколко месеца е продадена на богат колекционер от Европа, който е платил за нея 150 милиона евро!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град