Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо животните имат опашки?

Защо животните имат опашки?

Аз детето | 2018-01-30

Защо животните имат опашки?

Представете си вашето куче или котка без опашка, трудно е, нали? Но защо всъщност животните имат опашки, за какво им служат те? Определено не е за украса.

При различните животни опашките изпълняват много и различни функции. Сега ще ви представим някои от по-интересните.

На някои животни опашката им служи като мухобойка. Кравите и конете например, използват опашките си, за да гонят мухите, комарите и другите летящи насекоми, които ги нападат.

Чрез своята опашка кучето... говори. Когато посреща стопанина си, кучето върти своята опашка – значи се радва. Ако опашката на кучето е леко повдигната и то я мести бавно от едната страна на другата то иска да каже: „Аз няма да те закачам, но и ти не ме закачай, защото иначе ще стане лошо“. Ако кучето е отпуснало надолу опашката си това означава, че се страхува от нещо или че е готово да се подчинява на стопанина си.

Вълкът и лисицата използват своята опашка и като одеяло. Когато лягат в студено време, навиват опашката около муцуната си, за да не замръзне. Освен това използват опашките си и като инструмент за навигация – когато тичат бързо опашката им помага да взимат по-добре завоите.

Много често маймуните използват опашките си, за да могат по-лесно да се катерят по дърветата и съответно да увисват от някои клон, задържайки се с тях ако се наложи.

А вие сещате ли се за още животни с опашки и за какво ги използват? Ако е така напишете в коментарите. :-)

Вижте още:
Могат ли кучетата да се усмихват?
Как лошата маймуна промени децата



Коментари
2 коментара

Нихат Младенов, 12 г.,

Публикувано на 14.07.2018

Този саит е приятен

Ария Линова, 13 г.,

Публикувано на 19.03.2022

Много хубава информация

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град