Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли как точно порастват плодовете и зеленчуците?

Знаете ли как точно порастват плодовете и зеленчуците?

Аз детето | 2018-01-10

Знаете ли как точно порастват плодовете и зеленчуците?

Отделяли ли сте някога време, за да разгледате внимателно голямото разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, налични в повечето магазини за хранителни стоки? В допълнение към рафтовете пълни с консервирани и опаковани храни, повечето магазини за хранителни стоки имат голяма секция с толкова пресни храни: от ябълки до тиквички. Ако сте като повечето деца, най-вероятно ви харесват много различни плодове. От големи ябълки и сочни дини до вкусни портокали и екзотичния вкус на ананаси, изглежда, че има плод, който да задоволи всеки вкус, какъвто и да е той. Не забравяйте и за зеленчуците! Има толкова много вкусни зеленчуци, от които да избирате. Дори ако брюкселското зеле и броколите не са вашите любими, ние се обзалагаме, че мисълта за вкусни картофи извиква усмивка на лицето ви.

Разнообразието от различни видове плодове и зеленчуци е впечатляващо. Това е страхотно, тъй като експертите по хранене препоръчват диета с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, тъй като повечето от тях са с високи нива на витамини и минерали. Откъде идват всички тези здравословни храни? Отговорът е прост: растенията! Тъй като обаче плодовете и зеленчуците идват от растенията, е логично да се питаме как може да са толкова различни и по вкус, и по цвят. Вече си знаете: време е заедно да разберем отговора на този въпрос.

Да започваме! Помислете какво има по средата на всяка ябълка... Семки... Какви са онези черни точки около средата на кивито – също семки. Какво махате, когато ядете сочна праскова? Костилката, която също е семе. Какво грозде обичате най-много? Такова без семки! Това означава, че всеки плод съдържа някакви семена, които растението е създало. Всичко обаче започва далеч преди семената. Първата стъпка в раждането на който и да е вкусен плод е опрашването. Овощните дървета и растения цъфтят. След това пчелите (в някои райони на света и някои видове птици), че дори и вятърът разпространяват цветен прашец от един цвят в друг. Това задейства втората стъпка, процесът на оплождане, който води до оплодено семе, съдържащо се в тичинката на всяко цветче. След като това се случи, венчелистчетата на цветето ще паднат, оставяйки съвсем малките плодове, които започват да растат.

През това време в тези съвсем мънички плодчета се произвеждат хормони, които карат клетките в тях да се множат, разширяват и сгъстяват. Растението от своя страна влага цялата си сила, за да доставя достатъчно слънчева светлина, вода и хранителни вещества, за да може плодът да продължи да расте. В крайна сметка плодът ще освободи хормон, наречен етилен, който сигнализира, че е време за узряване. Етиленът причинява освобождаването на ензими, които променят оцветяването на плодовете, а също ги карат да станат по-меки, по-сладки и вкусни за ядене!

Зеленчуците, от друга страна, са всички останали годни за консумация части от растението, включително корени (моркови, картофи и репи), луковици и стъбла (целина). Зеленчуците са също листа (маруля, спанак и лук), стъбла (например аспержи) и цветни пъпки (броколи и карфиол). Освен слънчевата светлина, водата и подходящата температура, растенията се нуждаят от определени хранителни вещества от почвата, за да отглеждат тези различни зеленчукови части. Например растенията се нуждаят от калий за развитие на корена, азот за здрави листа и фосфор за развитие на цветове.

Както виждате това хич не е лесна работа, така че се надяваме следващия път, когато отидете до магазина вместо бонбони или вафли да си изберете някой вкусен плод, защото виждате колко много старание е положило растението, за да го направи привлекателен и вкусен. Надяваме се, че ще оцените труда му, като го хапнете!

Вижте още:
Плодове, които едва ли сте опитвали
Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост
Не всички плодове растат по дърветата
Рататуй – когато зеленчуците празнуват



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град