Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Учени откриха най-старата човешка ДНК

Учени откриха най-старата човешка ДНК

Аз детето | 2013-12-10

Учени откриха най-старата човешка ДНК

Учени са открили най-старата човешка ДНК до момента, съобщава в. The New York Times. Откритието се намира в пещерен комплекс в Северна Испания.

Остатъците от ДНК-то се намират във фосил с приблизителна възраст от около 400 хил. години. Възрастта на материята повдига нови въпроси за развитието на човешката еволюция. До сега най-старото човешко ДНК бе на възраст 100 хил. години.

ДНК-то разкрива неочаквана история. Конфигурацията му наподобява тази на т. нар. Денисов човек, който се смята за изчезнал и неизвестен вид хора. Единственото друго ДНК на Денисов човек до момента е открито в Сибир на над 6400 км на изток.

Открити са и разминавания между анатомичните и генетичните белези, които допълнително са изненадали учените, които сега развиват нови теории за еволюцията на рода. Една от тях е, че хората в този регион не са „денисовани“ или неандерталци, а всъщност са техни прародители.

„Сега на практика създадохме голяма въпросителна“, казва Матиас Мейър от Института Макс Планк в Лайпциг, който е съавтор на новото проучване. Откритието е направено с най-новите технологии, които са били недостъпни допреди година.

Учените се надяват, че ще успеят да извлекат още ДНК от фосила, както и от други подобни открития. „Трудно е да намерим логика. Имаме усещането, че сме се загубили“, признава Мейър. Събирането на още ДНК ще улесни анализите и ще помогне за намиране на отговорите, допълва той.



Коментари
3 коментара

Nurten nadjie, 8 г.,

Публикувано на 11.02.2014

kakvo e tova

георги , 10 г.,

Публикувано на 03.03.2014

ДНК е дизокси рибонуклеинова киселина

дамяна тодорова, 11 г.,

Публикувано на 08.11.2014

днк според мен е ден ка

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град