Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо термитите ядат дърво – толкова ли е вкусно то?

Защо термитите ядат дърво – толкова ли е вкусно то?

Аз детето | 2018-08-01

Защо термитите ядат дърво – толкова ли е вкусно то?

Какво бихте направили ако ей сега пред вас изведнъж се появи парче торта с най-сочните блатове, най-вкусно изглеждащия крем и с най-апетитно ухаещия шоколад отгоре? Не се съмняваме, че ще се замислите само за секунда преди да я опитате. И пак да я опитате и пак, докато накрая тортата просто изчезне! Много от вас не биха отказали и пица с хрупкаво тесто и любимия колбас отгоре! Добре изпечен сандвич също не е за изпускане или пък чиния с най-вкусното дърво. Да, правилно прочетохте – дърво... Така ухае и така бихте си хапнали и от него, нали? Стига да бяхте термити разбира се. За нас хората то би било ужасно на вкус, ако изобщо можем да го сдъвчем, но за тези малки насекоми няма нищо по-вкусно на света!

Учените смятат, че термитите са на планетата Земя отпреди около 50 милиона години, което означава, че те са съществували едновременно с динозаврите. Днес има почти 3000 вида термити, които могат да бъдат намерени по целия свят. Те най-много обичат топлите тропически райони, но се намират и на почти всеки друг климат. Много хора смятат, че тези насекоми приличат на мравки, но всъщност са по-тясно свързани с хлебарките. И за нещастието на всички хора в чийто домове има нещо дървено, тези малки насекоми хапват най-често целулоза, която се открива в изобилие в дърветата и храстите. Това е и което термитите всъщност харесват в дърветата. Не самите дървета, а веществото, което се съдържа в тях. Термитите имат микроорганизми, включително бактерии и протозои, които живеят в храносмилателната им система и помагат да разрушат целулозата в смилаеми вещества, които им дават хранителните вещества, от които те трябва да живеят. Много термити се хранят с дървета и гниещи трупчета в залесени площи. Те обаче не могат да разберат разликата между тези видове дървесина и дървесината, използвана за изграждането на мебелите у вас. Така че каквото и дърво да намерят – те просто го изяждат.

В действителност на едно насекомо са му необходими около 3 хиляди години да изяде някаква мебел. За съжаление обаче тези животни са социални и живеят на групи... наистина големи групи. Една единична термитна колония може да се състои от 15 милиона термити или повече и те ядат денонощно.

Снимка: pexels.com

Както виждате светът на насекомите е доста по-интересен отколкото предполагате. Така че защо не се запознаете и с:
Удивителни факти за удивителните водни кончета
Интересни факти за калинките
Защо насекомите жужат?
Къде спят буболечките?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град