Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо прилепите спят надолу с главата?

Защо прилепите спят надолу с главата?

Аз детето | 2017-06-12

Защо прилепите спят надолу с главата?

По времето, когато всички си лягат, те точно се събуждат! Докато другите сладко-сладко спят и сънуват интересните си сънища, те прекарват нощта във въздуха, летейки наоколо и поглъщайки насекоми, растения и малки животни. Когато слънцето изгрее ние отново се събуждаме, а те се прибират вкъщи за да прекарат деня като спят надолу с главата. Кои са те? Вече сме сигурни, че се досещате – това са прилепите. Едни от най-интересните животни на нашата планета, които сякаш правят всичко на обратно, само и само, за да ни кажат – ние сме по-готини от вас, вижте ни! Разбира се това въобще не е причината, поради която те спят надолу с главата. Ако искате да разберете какво точно ги кара да го правят, продължавайте да четете!

Прилепите са щастливи да спят с главата надолу на най-различни места. Филмите изобразяват прилепите като обитатели на тъмни и влажни пещери, но ще откриете, че те могат да спят навсякъде – в мазета, тавански помещения, под мостове и дори в стволовете на кухи дървета. Те спят с главата надолу по няколко причини. За разлика от птиците, прилепите не могат да излетят веднага във въздуха, защото крилата им нямат достатъчно сила да ги издигнат изведнъж. Краката на прилепите също са твърде малки и не им предоставят възможност за добро „изстрелване“. Това не им оставя друг избор, освен да използват ноктите си, за да се качат нависоко. След това от тази позиция те просто се пускат и докато падат във въздуха започват да махат с крила и така успяват да излетят. Впечатляващо, нали? Освен това подобен старт би помогнал на спящите прилепи да избягат възможно най-бързо от опасност. Висенето с главата надолу е чудесен начин животинките да се крият от хищници. Тъй като повечето от животните, които представляват заплаха за прилепите (като хора и хищни птици), са будни, докато прилепите спят, прилепите се нуждаят от безопасно място за почивка. Докато са с главата надолу много малко животни биха се сетили, че това е друго живо същество. За вас може и да звучи смешно, но в света на животните това си е един доста сериозен камуфлаж.

Въпреки това дори и прилепите имат проблеми, когато спят по този начин. Помните ли последния път, когато висяхте от катерушката. В рамките на няколко секунди най-вероятно сте усетили как цялата кръв се влива в главата ви! Представете си, че прекарвате цялата нощ по този начин! Добре дошли в живота на прилепа. Прилепите са разработили специална адаптация, която прави спането с главата надолу толкова лесно и без усилие, колкото спането в леглото е за хората. Ако увиете юмрук около малка топка, тялото ви използва мускули и сухожилия в пръстите, ръцете, китките и ръката. Когато мускулите в ръцете ви се свиват, те издърпват сухожилията, като затварят пръстите ви около топката. Ноктите на прилепите работят по подобен начин. Когато са готови да се отдадат на заслужен сън, те просто намират повърхност за която да се захванат и тялото им да се отпусне. За разлика обаче от човешките сухожилия, прилепските са свързани директно с горната част на тялото им, вместо с мускулите. Тази система е толкова ефективна, че ако прилепите умрат по време на сън, те ще продължат да стоят с главата надолу, докато нещо (или някой) не ги разтърси.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град