Растения и животни

Начало | Растения и животни | 4 хиляди мускула в тялото само на една гъсеница и още интересни факти

4 хиляди мускула в тялото само на една гъсеница и още интересни факти

Аз детето | 2017-03-22

4 хиляди мускула в тялото само на една гъсеница и още интересни факти

Повечето хора не обичат гъсениците и ги смятат за гадни и отвратителни същества, но знаете ли, те всъщност са доста удивителни. Вярно, че понякога вредят на растенията, но пък не бива да забравяме факта, че именно тези странни същества един ден стават красиви пеперуди, на които всички се възхищаваме и обичаме да наблюдаваме с интерес. Тези факти, които сега ще ви представим ще ви накарат да погледнете гъсениците в съвсем различна светлина и да разберете колко интересни са всъщност!

Максимално възползване от растенията

Гъсениците и растенията се развиват заедно. Така някои растения произвеждат токсини с лош вкус и миризма, за да се защитят от насекомите, които ядат листата им. Гъсениците обаче се съобразяват с това и се учат да изолират токсините в телата си и след това да ги използват, за да се пазят от враговете на свой ред. Най-популярният пример за подобно поведение е гъсеницата на пеперудата монарх и растението млечка. Тя поглъща веществата, произвеждани от млечката и те остават в тялото на животинчето дори и след съзряването му. Така пеперудата монарх успешно се защитава от всичките си врагове. Колко невероятно е това!

Основна задача – храна

Колко от нас не биха искали да могат да ядат любимата си храна непрекъснато и това да е единственото, което трябва да правят. Гъсениците го могат! По време на ларвения стадий, гъсеницата трябва да яде много, за да може да съзрее и това е единствената ѝ задача. В противен случай няма да има енергията да завърши метаморфозата си или пък няма да може да снася яйцата си като пеперуда. Затова гъсениците ядат изключително много. Някои от тях консумират 27 000 пъти повече храна от собственото си тегло.

Докато говорим за храна...

Само за няколко седмици гъсеницата пораства значително. Понеже обвивката ѝ не е особено еластична, гъсеницата я сменя повече от 6 пъти преди да премине в следващата си метаморфоза, което означава, че увеличава телесната си маса 1000 пъти.

Черупката – първата храна

В повечето случай, когато гъсеницата се излюпи от яйцето си е сама (няма мама и татко, които да ѝ пускат храна в човката, като птиците например) и затова консумира остатъка от яйцето си. Външната му обвивка е богата на протеини, точно това, от което има нужда една новородена гъсеница.

Толкова много мускули

В тялото на гъсеницата има около 4 хиляди мускула, което си е доста. Особено ако го сравняваме с човешкото тяло, в което има само 629, въпреки че е толкова по-голямо. Само в главата на гъсеницата има 248 мускула, които контролират цялото тяло. Още по-забележителното е, че всеки от тези 4 хиляди мускула е свързан с останалите чрез един или два неврона.

Коприната

Използвайки специални слюнчени жлези по страните на устата си, гъсеницата може да произвежда коприна, ако е нужно. Някои гъсеници плетат копринени нишки, по които се спускат от дърветата и чакат вятърът да ги понесе. Други пък си строят копринени палатки, в които да живеят. А трети използват копринени нишки, за да съединяват листа и от тях да си правят домове.

Вълнообразно – отзад напред

Така се придвижват гъсениците и затова им трябва доста движение. Те първо се закрепват с последната си двойка крака, след което се придвижват леко напред, започвайки отзад напред. Но това не е всичко! Кръвното налягане на гъсеницата се променя при движение, а стомахът ѝ също се движи в синхрон с главата и задния край!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град