фокуси

Начало | фокуси | Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – четвърти фокус

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – четвърти фокус

Аз детето | 2016-01-15

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – четвърти фокус

Първото правило на всеки фокусник е никога да не разкрива тайната си – сигурни сме, че сами знаете това. Макар тук да ви показваме доста фокуси, има няколко в световната история на фокусите, които от години всички се опитват да разгадаят и много години не успяваха... досега. Все още много велики фокуси не са разкрити, а най-великият може би дори не е измислен. И все пак всички сме чували и виждали поне по телевизията фокуси като разрязване на тяло, ходене по вода, освобождаване от катинари и вериги и какво ли още не. Всъщност знаете ли, че когато през 1997 година за първи път е излъчено американското телевизионно предаване „Тайните на великите магьосници“, фокусниците от цял свят буквално били тревога. Не можело така, не можело да има такова предаване и то по телевизията, което в детайли да разкрива триковете, които те с години разработвали. Самият водещ Вал Валентино пък твърдял, че единствената цел, поради която разкрива фокусите, е колегите му да измислят нови. И така най-накрая и ние се добрахме до тези така ревностно пазени тайни и нямаме търпение да ви ги разкрием.

Преди това запомнете нещо важно: не бива да правите тези фокуси в никакъв случай. Изглеждат страхотно, но често са ставали и сериозни инциденти с тях! Засега се придържайте към тези тук в сайта, те също са си много готини.

Фокусът се нарича „Изчезването на Статуята на свободата“. Първо вижте как изглежда и след това ще поговорим.

За да стане известен по целия свят, Дейвид Сет Коткин, по-известен на света като Дейвид Копърфийлд, е трябвало да направи нещо удивително и невиждано досега. По времето, когато той обаче е прохождал в кариерата на велик фокусник, вече имало много невероятни и невиждани фокуси и било доста трудно. Накрая Дейвид решил, че ще впечатли света, ако лиши американците от националното им достойнство и накара да изчезне една от най-познатите статуи в света – Статуята на свободата в САЩ. Между другото, този фокус се оказва много по-лесен, отколкото изглежда. Нека разберем и защо.

Както може би сте чували, Статуята на свободата е огромен паметник, който се издига на пристанището на Ню Йорк на остров, далеч от светлините на града. Единствената светлина през нощта идва от системата за осветление на самата статуя. Ето защо, когато пред погледа на зрителите, както сте забелязали от видеото, когато се вдигне бялото платно, всичко което е необходимо е да се изключи цялото осветление на жената с факлата и да стане абсолютна тъмнина там. След това бялото платно се вдига и публиката изгубва ума и дума, като не вижда статуята – тя е изчезнала. Въпреки че в действителност не е, а фокусът се получава такъв единствено и само заради несъвършеното човешко зрение. Е, да, и заради уменията на фокусника и изобщо заради това, че се е сетил как да го направи. И все пак – публиката не вижда статуята, просто защото там е тъмно. Няколко минути след това Копърфийлд отново закрива статуята, фокусът трябва да се прави бързо, защото ако очите успеят да се адаптират към тъмнината, ще успеят да я видят.

Колко ефектен фокус, а е толкова просто, нали? Що се отнася до осветлението, което преминава през „пустото“ място, това също е оптическа измама. Прожекторите са монтирани не зад статуята, а пред нея и са насочени вертикално така, че да създават илюзията, че я няма.

Край, Дейвид Копърфийлд, разкрит си! Не можеш вече да ни впечатлиш толкова!

Вижте още:
Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – трети фокус
Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – втори фокус
Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – първи фокус



Коментари
2 коментара

Вики , 10 г.,

Публикувано на 24.01.2016

Това е Статоята на Свободата

Вики , 10 г.,

Публикувано на 25.01.2016

Защо никои не е писал?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град