фокуси

Начало | фокуси | Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – първи фокус

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – първи фокус

Аз детето | 2015-09-10

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – първи фокус

Първото правило на всеки фокусник е никога да не разкрива тайната си – сигурни сме, че сами знаете това. Макар тук да ви показваме доста фокуси, има няколко в световната история на фокусите, които от години всички се опитват да разбират и много години не успяваха... досега. Все още много велики фокуси не са разкрити, а най-великият може би дори не е измислен. И все пак всички сме чували и виждали поне по телевизията фокуси като разрязване на тяло, ходене по вода, освобождаване от катинари и вериги и какво ли още не. Всъщност знаете ли, че когато през 1997 година за първи път е излъчено американското телевизионно предаване „Тайните на великите магьосници“ фокусниците от цял свят буквално били тревога. Не можело така, не можело да има такова предаване и то по телевизията, което в детайли да разкрива триковете, които те с години разработвали. Самият водещ Вал Валентино пък твърдял, че единствената цел, поради която разкрива фокусите е колегите му да измислят нови. И така най-накрая и ние се добрахме до тези така ревностно пазени тайни и нямаме търпение да ви ги разкрием.

Ето го и първия невероятен фокус.
Преди това запомнете нещо важно, не бива да правите тези фокуси в никакъв случай. Изглеждат страхотно, но често са ставали и сериозни инциденти с тях! Засега се придържайте към тези тук в сайта, те също са си много готини.

Този фокус се казва лов на куршуми. Първо ви предлагаме да го изгледате и след това ще поговорим.



Фокусът с улов на куршуми е един от най-старите и най-уважавани, почти толкова стар и уважаван, колкото и самият куршум. За първи път фокусът се споменава през 1631 г. в трактата „Театъра на Божия съд“, написан от Томас Бърд. С векове наред този фокус с куршум бил подобряван от различни хора, докато не достигнал своя връх при магьосниците Пен и Телър, които стрелят един срещу друг и хващат куршума с уста, както сами видяхте.

При този фокус тайната не се крие толкова в подготовката му, колкото от развитието на сръчността на бузите и езика. Макар че и подготовката има голямо значение. Куршумът, който Пен и Телър показват на публиката е истински, но тези, които използват във фокуса са ловко сменени с фалшиви. За направата на восъчни куршуми, които да изглеждат като истински се изисква голямо майсторство. Майсторът ги покрива и с хранителна боя с цвят на олово. Но тук идва въпроса защо публиката не забелязва, че куршумът е фалшив и най-вече как ги сменят. Ето тук идва разсейването, докато единия фокусник разсейва публиката с шеги, другият ги сменя. Освен това Пен и Телър успяват да облекат и защитни жилетки и очила. Това тук е важно, сега ще разберете защо.

Изгледайте пак клипа и обърнете внимание! Този момент нарочно е пропуснат изцяло, но когато двамата отиват към закачалката, за да си сложат защитните облекла се обръщат с гръб към публиката и камерата. Тогава е съдбовният момент за фокуса: асистент скрит зад закачалката поставя по един фалшив куршум в устата и на двамата. През това време те продължават с шегите разсейващи зрителите и крият куршумите около бузите си. След това с нужния драматизъм взимат пистолетите, отдалечават се един от друг, стрелят и през това време биват пускани звукови ефекти от стрелба. И отново лек драматизъм, по време на който двамата прибутват с език куршумите, за да ги стиснат с предните си зъби и ги показват.

Колко ефектно и колко измамно, нали?




Коментари
1 коментар

Джако Виш, 12 г.,

Публикувано на 02.11.2015

1 Искам да ви кажа че публикувате страхотни номера 2 Защо не започнете да прикачвате клипове З Започнете да покарвате и разбърквания например фалшиворазбъркване,растилане и тн.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град