фокуси

Начало | фокуси | Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – пети фокус

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – пети фокус

Аз детето | 2016-03-11

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – пети фокус

Първото правило на всеки фокусник е никога да не разкрива тайната си – сигурни сме, че сами знаете това. Макар тук да ви показваме доста фокуси, има няколко в световната история на фокусите, които от години всички се опитват да разгадаят и много години не успяваха... досега. Все още много велики фокуси не са разкрити, а най-великият може би дори не е измислен. И все пак всички сме чували и виждали поне по телевизията фокуси като разрязване на тяло, ходене по вода, освобождаване от катинари и вериги и какво ли още не. Всъщност знаете ли, че когато през 1997 година за първи път е излъчено американското телевизионно предаване „Тайните на великите магьосници“, фокусниците от цял свят буквално били тревога. Не можело така, не можело да има такова предаване и то по телевизията, което в детайли да разкрива триковете, които те с години разработвали. Самият водещ Вал Валентино пък твърдял, че единствената цел, поради която разкрива фокусите, е колегите му да измислят нови. И така най-накрая и ние се добрахме до тези така ревностно пазени тайни и нямаме търпение да ви ги разкрием.

Преди това запомнете нещо важно: не бива да правите тези фокуси в никакъв случай. Изглеждат страхотно, но често са ставали и сериозни инциденти с тях! Засега се придържайте към тези тук в сайта, те също са си много готини.

Последният фокус, който ще ви разкрием се нарича „Метаморфози“ и изглежда ето така:



Този фокус е измислен от илюзиониста Джон Невил Маскелин през 19-ти век, през 20-ти вече се смята за легендарен и се използва във всяко представление. Той е станал толкова популярен, че всеки известен фокусник го е изпълнявал поне веднъж: от Худини до Марк Уилсън, но най-интересното е, че всеки фокусник е добавял към магията и нещо свое и така тя е станала още по-интересна и вълнуваща. Особено голяма роля за усъвършенстването на „Метаморфози“ са изиграли Джонатан и Шарлот Пендрагон, който видяхте на клипа. Те направили фокуса по-бърз и с повече ефект, като оставили главата непокрита, както сами видяхте. Така фокусът изглежда още по-невероятен. Освен това Пендрагон са влезли и в 50-тото юбилейно издание на книгата „Рекордите на Гинес“ именно с този фокус. Но как става цялата тази работа, дали наистина това е истинска магия или просто много хитър и изкусен номер. Сега ще разберем.

Първо разбира се всичко се състои в сандъка, върху който стъпват двамата фокусници. Сигурно се чудите защо точно върху сандък, не може ли върху стол и защо изобщо трябва да стъпват върху нещо. Ето тук е и тайната. Човекът, който трябва да излезе след метаморфозата се крие там, най-често зад него, за да му е по-лесно да излезе. Точно затова е и този голям плат, който се разпъва. Това обаче хич не е толкова лесно колкото звучи, защото както виждате те го правят за секунди, за това се изисква голяма тренировка и изключителна бързина. Освен това трябва да са и доста гъвкави, защото никак не е лесно да се скриеш зад такъв сандък без да се вижда нищичко от теб.

А сега е най-голямото подобрение на двамата Пендрагон. Преди тях фокусът просто свършвал дотук, единият се сменя с другия и толкова. Но те добавили нов, още по-атрактивен елемент. След това изненадващо Шарлот излиза от сандъка и то с различен бански костюм. Това също се дължи на огромната бързина и сръчност, както и на един отвор в задната част на сандъка. Докато Джонатан маха покривалото, Шарлот страшно бързо влиза в сандъка и докато той прави бърза демонстрация колко е здрав и съответно отключва Катинара, Шарлот мигновено се преоблича. Когато ги попитали как успяват да направят всичките тези неща така бързо, двамата илюзионисти просто отговорили, че е въпрос на тренировка и самодисциплина.

Е, това беше и последният фокус. Вече знаете повече за света на магията и как стават нещата!



Коментари
1 коментар

СИМГЕ МЕХМЕДОВИ, 8 г.,

Публикувано на 06.06.2017

НЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град