спорт

Начало | спорт | Йогата – полезна и за децата и много повече от заемането на шантави пози

Йогата – полезна и за децата и много повече от заемането на шантави пози

Аз детето | 2018-03-15

Йогата – полезна и за децата и много повече от заемането на шантави пози

Някога чувствали ли сте се стресирани? Разбира се, че сте! Всеки преминава понякога през подобни емоции... дори и децата. Независимо дали става въпрос за онази трудна задача по математика или пък сте спорили с най-добрия си приятел за нещо съвсем обикновено и сега сте леко скарани. Дори и да не знаете точно какво е стрес, ако се притеснявате или имате леки тревожни мисли за подобни неща – то със сигурност изпитвате стрес. Но какво може да се направи, за да не се чувствате стресирани. Много хора практикуват йога. Не, не йогурт... въпреки, че е доказано, че и това вкусно лечение помага. Макар че в нея не се тича, скача и въобще нещата, които се правят не са никак бързи йогата също се води за вид спорт. Все повече възрастни и най-вече деца също откриват колко интересна всъщност е йогата.

Сигурно когато чуете тази дума си представяте хора, които седят с часове в някоя странна поза с изкривени крака и ръце и просто гледат в нищото. Това обаче изобщо не е така. Йогата е много повече! Йогата е стрес-облекчаващ спорт, който включва разтягане, контролирано дишане и отпускане на ума. Тя е известна с това, че се използва за трениране и укрепване на определени мускули и концентриране на енергията и мислите, за да се отпуснете и съсредоточите върху важните неща. Някои от вас може и да си мислят, че това е прекалено сложен спорт и е само за възрастни, но истината е, че изобщо не е така. Йогата е много полезна за децата и е достатъчно лесна, за да я научите. В йогата има както много сложни, така и много лесни пози, така че е подходяща за всеки.

Разбира се имайте предвид, че ако искате да опитате йога най-малкото, което трябва да направите е да изгледате някои клипчета за начинаещи. Още по-хубаво е да попитате родителите си дали могат да ви запишат на някой курс, а защо не и те самите да идват с вас. Важно е да знаете, че ако искате да опитате някои йога пози ще ви трябва доста пространство за движение. Също така не трябва да има никакви неща, които ще отвличат вниманието ви като музика или телевизор. Носенето на комфортни дрехи също ще ви помогне да се отпуснете и да се фокусирате. Също така помнете, че не е нужно да правите позата както ви я показват. Не се претоварвайте прекалено и я упражнявайте само толкова, колкото ви позволява тялото. Започнете бавно!

В допълнение към разтягането и раздвижването на мускулите, йогата ви помага да се научите да контролирате дишането си. Чрез прости медитационни техники тя ви помага да успокоите ума си и да подредите мислите си. В допълнение към облекчаването на стреса някои хора вярват, че йога има много други предимства, включително намаляване на теглото, подобряване на концентрацията и увеличаване на контрола върху някои медицински състояния, като главоболия. Необходими са повече изследвания за положителните ползи от йогата, но е ясно, че намаляването на стреса може да има много важни ползи!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град