интересно

Начало | интересно | Време е да наблюдаваме Суперлуната – точно сега!

Време е да наблюдаваме Суперлуната – точно сега!

Аз детето | 2016-11-14

Време е да наблюдаваме Суперлуната – точно сега!

Тази вечер можем да наблюдаваме явлението Суперлуна. Естественият спътник на Земята ще бъде в пълнолуние и в най-близката си точка до нашата планета, което не се е случвало от няколко десетилетия. Ако небето е чисто, Луната ще изглежда до 14% по-голяма и 30% по-светла от обикновено. Най-доброто време за наблюдение на явлението е веднага след залеза на слънцето – от 17.30 до 19.00 часа, когато Луната се намира на хоризонта и размерите ѝ могат да бъдат сравнявани с други обекти на Земята.

Луната е в пълнолуние и едновременно с това в най-близката си точка до Земята, което я превръща в Суперлуна. Визуално по-голямата и по-ярка Луна ще може да се наблюдава тази вечер, обясни директорът на Националната астрономическа обсерватория Рожен Никола Петров: „Необикновеното е това, че по време на пълнолуние, обикаляйки по своята орбита около Земята, която е елиптична, днес се случва така, че Луната съответно е близо до Земята. Не е уникално заради това, че се повтаря много често, но е вярно, че за последните 68 години не е била чак толкова близо до Земята по време на пълнолуние“.

Най-доброто време за наблюдение на Суперлуната ще бъде около нейния изгрев, като това може да стане от всяка една точка на страната, а светлините на града няма да затрудняват видимостта.

„След 17.30 до 19.00 часа ще е най-впечатляващо. Това е свързано с чисто визуален ефект, когато Луната е близо до хоризонта – на нейния изгрев или залез, човешкият мозък възприема лунния диск като по-голям от времето, когато луната е високо над хоризонта“, добави Петров. Той обясни, че до няколко години отново ще се наблюдава Суперлуна, макар и не в такава близост. Разликата в разстоянието до Земята в сравнение с тази вечер обаче ще бъде в порядъка на няколко хиляди километра и визуално няма да се забелязва от човешко око. И все пак – толкова близо Луната и Земята ще бъдат отново чак през 2034 година.

Източник на информацията: dariknews.bg, снимка: pixabay.com

Вижте още:
Девет невероятни факта за Луната
Защо Луната има различни форми?



Коментари
1 коментар

Мария Иванова, 15 г.,

Публикувано на 04.12.2016

ТОЗИ ТЕСТ Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град