любопитно

Начало | любопитно | „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо

„Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо

Виктория Димитрова | 2010-10-03

„Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо

Робинзон Крузо напуска бащината си къща на 19, за да отплава в морето. Година след това, когато вече е натрупал малко състояние, той попада в плен. Две години минават и Робин решава да избяга, заедно с едно младо момче. Бягството е успешно.
Следващото плаване на Крузо, обаче, не сполучва. Корабът корабокрушира до необитаем остров. Жив остава единствено Робинзон Крузо, който е отчаян. Не знае как да си намира храна, как да ловува, как да си построи жилище. Постепенно се научава.

Минават няколко години, когато корабокрушенецът разбира, че на острова му идват диваци, за да устройват пиршествата си с човешко месо. Макар, че го е страх, Робин спасява един от диваците, който би трябвало да бъде изяден. По-късно го научава да говори и му дава името Петкан. При едно следващо идване на човекоядците, Петкан и Робин спасяват един испанец и старият баща на дивака. След като пирати са отвлекли кораб, но капитанът му не иска да им се подчини, те решават да го оставят, заедно с още двама души, на необитаем остров, вместо да ги убият. По една случайност, пиратите спират при острова на Робинзон Крузо, който говори с пленниците и решава не само да ги спаси от глад и мъчения, но и да освободи кораба, ако капитанът го върне обратно в страната му. Някои от пиратите се присъединяват към малката "войска" на Робин. Превземат кораба, а малцината, на които не им е гласувано доверие, имат избор — да се върнат в родината си и да бъдат обесени, или да заживеят на острова. Пиратите избират второто.
След това Робин заминава за родината си, 28 години след корабокрушението.

Участва в конкурса "Разкажете ни за любимата си книга"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град