зоокът

Начало | зоокът | Три мънички мечета с късмет са най-новите гости на парка в Белица

Три мънички мечета с късмет са най-новите гости на парка в Белица

Аз детето | 2018-04-24

Три мънички мечета с късмет са най-новите гости на парка в Белица

Погледнете ги само! Не ви ли приличат на малки плюшени мечета, защото нашите у дома са точно такива! Да, имаме си колекция от плюшени мечета и не се срамуваме от това, но тези са по-сладки и от най-големия и най-пухкавия плюшен мечок. Това обаче не е единственото им качество. Малките са родени и под голяма щастлива звезда, защото в събота бяха спасени от хора случайно забелязали ги край язовир Доспат. Животинчетата се загубили след като майка им вероятно е преминала придошлата река, но не се досетила, че те не могат и така останали на брега, а тя изчезнала от погледа им. Обикновено животните са доста грижовни към малките си, но всеки може да сгреши. Подобна грешка на мама Меца обаче можеше да има доста лоши последствия ако местните хора не са видели малките сладурковци. Добрите хора ги забелязали да вървят покрай пътя в близост до родопското село Барутин, недалеч от язовир Доспат. Хората бързо подали сигнал на спешния телефон и акцията по спасяването им започнала с помощта на инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян и специалисти от Фондация „Четири лапи“.

След спасяването малките били отведени в Парка за танцуващи мечки край Белица и там било установено, че са само на 4 месеца. Димитър Иванов, управител на стопанисвания от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център, обясни, че малките са били сами близо денонощие и си е цяло чудо, че са живи и здрави. Определено имат късмет! За щастие на всички нас, мечетата вече са напълно добре и са много обгрижвани. Гледачи ги хранят с козе мляко, което е с най-близък състав до това, което би трябвало да им дава майка им. Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски.

Мечетата са под денонощно наблюдение от екипа на парка и се очаква до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа. Радваме се, че ще ги пуснат на свобода един ден, защото точно там им е мястото! Това е една чудесна история с щастлив край, а сега ето още малко снимки на сладурите, които няма как да не ви накарат да се усмихнете.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град