зоокът

Начало | зоокът | Рамбо – октоподът фотограф

Рамбо – октоподът фотограф

Аз детето | 2018-03-21

Рамбо – октоподът фотограф

Можете ли да ни кажете едно име, едно-единствено име на някой световноизвестен и много добър фотограф. Освен вашето... Ние пък можем и при това няма да повярвате, когато ви го кажем. По-точно няма да повярвате, когато разберете, че той всъщност не е човек, не е и робот. Той е просто един октопод, но това му „хоби“ го прави най-известния в света и всъщност единствения по рода си. Станете на крака или пък просто ръкопляскайте, докато ви представяме Рамбо – октоподът фотограф.

Макар че се научи да прави снимки само преди няколко месеца той вече е много добър в този занаят. Рамбо използва цифрова водоустойчива камера монтирана на една от страните на неговия специален аквариум в „Sea Life“ в Окланд, Нова Зеландия. Уникалният октопод се е научил да използва фотоапарата само за 8 седмици благодарение на морския биолог Мартин Вет. Първоначално той използвал звънец, за да обучи Рамбо за бъдещите снимки. Всичко започнало с няколко лакомства като миди, раци и риба. Умният октопод получавал по едно от тях всеки път, когато звънецът звъннел. Така в рамките на три дни той разбрал, че това е сигнал, че ще има вкуснотия за него.

След това Вет поставил и фотоапарата в аквариума на Рамбо. Веднъж при него Рамбо трябвало да свикне, че вече няма звънец, което станало много бързо. Така той разбрал, че вече ще получава лакомства всеки път, когато натисне копчето на камерата. Така само за осем седмици той започнал да прави снимки. Повечето са на изненаданите лица на посетителите му, които го гледат през стъклото на аквариума. О, да, водното животинче е майстор на портретите. Ако ви трябва хубава снимка за училищния бележник най-добре отидете при него! При това си представете, че според думите на Вет, по-трудната част била не обучението на Рамбо, а направата на специалния фотоапарат за него. Той трябва да е достатъчно здрав, че да издържи натисканията на умното и доста силно морско създание и да не се чупи. Всъщност в целия процес Рамбо е потрошил цели четири фотоапарата. За щастие Вет най-накрая е разработил октоподоустойчива камера и сега Рамбо просто се наслаждава на новото си хоби, а понякога все още получава някое и друго лакомство.

Снимка: SEA LIFE Aquarium



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град