зоокът

Начало | зоокът | Стават ли катериците за домашни любимци?

Стават ли катериците за домашни любимци?

Аз детето | 2018-04-13

Стават ли катериците за домашни любимци?

Може и да не ви се вярва, но почти всеки човек на земята си е мечтал в един момент от живота си да има домашен любимец. Игриво кученце, пухкаво котенце, красиви рибки или пък нещо по-екзотично като хамелеон например. Ние дълго време сме си мечтали да имаме катеричка за домашен любимец. Знаем, че е малко чудновато, но защо пък не? Ако някога сте виждали катерица отблизо, знаете колко очарователна е тя. Как може нещо толкова малко, сладко и пухкаво да не става за домашен любимец, няма шанс! Но всъщност какво точно знаем за катериците? Дали знаем как точно да се грижим за тях? Какво знаете вие за тези пухкавелковци... Имат суперски опашки, катерят се по дърветата, живеят в хралупи и ядат жълъди. Дали наистина е така?

Ако някога сте си помислили, че катеричките стават за домашни любимци, не сте сами. В действителност, катеричките са били много популярни като домашни любимци преди много години. Например ранните колонисти на територията, която сега е Съединените американски щати, често държали диви животни като домашни любимци, а най-популярните били катериците. През 1722 г. Бенджамин Франклин дори написва цяла поема за своята домашна катерица. Към средата на 18-ти век тези сладури дори се продавали като най-добрите домашни любимци. Не е било необичайно за богатите градски семейства да включват домашни катерици в семейните портрети. Някои от тези картини дори могат да бъдат намерени в известни музеи. Книгите за домашни катерици и как да се грижиш за тях са били популярни през 19 век. Но с течение на времето много хора са осъзнавали фундаментална истина: катериците са диви животни, за които не е лесно да се грижим.

Тези животинки са гризачи и за разлика от много други такива не могат да бъдат опитомени. Първо те са много енергични и имат нужда от огромно пространство, за да се движат и да се чувстват добре от това. Те имат нужда от много движение, при това обичат да се катерят по дърветата, а това няма как да се осигури в нито един дом. Те също така имат остри зъби и нокти, които могат лесно да разкъсват дрехи, завеси и човешка кожа. Зъбите им също така никога не спират да растат, така че непрекъснато трябва да гризат твърди неща, за да ги острят и скъсяват. Това често води до безразборно гризане на всичко!

Дори и да си мислите, че можете да осигурите тези неща дотук без последствия за вас, дома ви или катерицата, то трябва да знаете, че нейната нормална диета е микс от ядки, насекоми, плодове. Ако отидете в магазина за домашни любимци, няма да намерите големи торбички с надпис „микс за катерици“. Поддържането на катерица, нахранена и в добро здраве, не е лесен подвиг.

От началото на 20-ти век, катериците все повече се разглеждали като вредители, а не като домашни любимци. По-късно много държави включват катериците в опазването на дивата природа и екзотичните закони за домашни любимци. Днес е незаконно да държите катерица като домашен любимец в много държави. Специалистите по животните вярват, че това е нещо добро, защото катериците са диви животни, които, независимо от тяхната сладост, трябва да останат в дивата природа и да бъдат свободни, защото са създадени точно за това!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град