интересно

Начало | интересно | Рисуване с... вода – най-новата и интересна техника в света

Рисуване с... вода – най-новата и интересна техника в света

Аз детето | 2016-05-07

Рисуване с... вода – най-новата и интересна техника в света

Почти всеки от нас обича да рисува, дори и да не е много добър в това, обича да вземе белия лист, боичките и да даде воля на въображението си. Всеки знае, че рисуването ни позволява да изразим своята креативност и да се забавляваме. Дори и да не го усещаме, освен приятното изживяване и релаксацията, рисуването ни дава и много други предимства – повдига самочувствието, развива дори критичното мислене и насърчава творческото такова. Но ако повечето от нас са свикнали да рисуват върху лист хартия или понякога по стените вкъщи, просто за да опитат как е, то по света съществува и един наистина необичаен, интересен и уникален начин за творене. Зад интересната дума „суминагаши“ не стои нещо извънземно или някои сложен научен термин, това е вид изкуство за рисуване върху... вода.

Тази техника е измислена в Япония и в буквален превод означава „мастилено-плаващ“. Първоначално по вода е можело да се рисува само със специални мастила, които били така направени, че цветовете „да се носят“ по водата и след като картината е нарисувана, за да се запази, била прехвърляна по специална технология върху плат. Сега вече обаче рисуването с вода е далеч по-лесно и достъпно за всички, които искат да опитат да създадат красива картина по нов и интересен начин. Вече нямаме нужда от специални бои, дори обикновените акрилни вършат работа. Техниката добива изключителна популярност извън Япония през последните години и дори вече се учи в някои училища, защото е относително евтина от страна на материалите, но е ефектна, интересна и оригинална, а крайният резултат почти винаги е красив и дори неочакван и за самия творец. Освен че можете да нарисувате абстрактни форми и да гледате как цветовете се смесват, можете да нарисувате и конкретни картини, които обаче някак стават по-красиви и блестящи може би заради водата. Във всеки случай, каквото и да нарисувате, резултатът винаги е доста красив. Най-често децата опитвали тази техника рисуват природни елементи като планини, облаци и пейзажи и стават много красиви.

Трябва да знаете обаче, че рисуването с вода е доста необикновено и изисква точна ръка и много, много търпение. Всичко трябва да се прави изключително внимателно и без колебания, защото ако например се обърка нещо, няма как да се изтрие, както при рисуване с молив, а просто трябва да се започне отначало. Интересното е, че тази техника всъщност е била популярна в Китай преди повече от 2 хиляди години, но е останала само в пределите на страната, а когато започва да се използва от японските свещеници за рисуването на различни икони, бавно добива популярност и в други краища на света. Но както казахме, тогава са трябвали специализирани бои и техники, затова чак сега е възможно и ние да го опитаме.

Какво мислите за тази нова-стара техника? Вие бихте ли опитали. Споделете с нас мнението си в коментарите!

Вижте още:
Гратаж – лесна и красива техника за рисуване
Рисуване със сапунени мехури
Пухкава боя, с която ще издигнете рисуването си на ново ниво



Коментари
4 коментара

Вяра Янкова, 13 г.,

Публикувано на 07.05.2016

Техниката е невероятна! Защо не направите конкурс с най- хубава рисунка?

Анелия Михайлова , 9 г.,

Публикувано на 29.05.2016

Прекалено хубаво че да е истина!!!

анонимен , ,

Публикувано на 06.06.2016

Тази техника се нарича ебру и се рисева с мраморни бои.

анонимен , ,

Публикувано на 06.06.2016

Рисува*

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град