интересно

Начало | интересно | Най-изненадващи факти за най-обикновени неща

Най-изненадващи факти за най-обикновени неща

Аз детето | 2016-04-26

Най-изненадващи факти за най-обикновени неща

Знанието е сила! Научаването на нови неща всеки ден помага да израснем по много начини. Светът е невероятно място, за което колкото и да учим, винаги ще има нещо ново и интересно. Всяко нещо – дори най-обикновеното стръкче тревичка, крие интересни, забавни, изненадващи и дори шокиращи факти. Например замисляли ли сте се за това – ние живеем в Слънчевата система и имаме планети като Марс, Юпитер, Нептун и Земята, но защо нашата планета е единствената, която не е кръстена на древно божество. Може би се досещате... Тук сме ви приготвили една компилация от най-невероятните факти, на които сме попадали. Вижте!

Факт за ванилията

Ванилията е онази ароматна сладка подправка, която придава сладкия аромат на вкусния кекс, който се пече. Но знаете ли, че повече от 80 процента от готовите храни с аромат на ванилия, включително и доста сладоледи, а и тази ванилия, която се продава на прах в магазина всъщност е синтетически ванилин, който е евтин и удобен за употреба, но неговият аромат не може да се сравни с този на естествената подправка. Това е така, защото истинската ванилия е капризна за отглеждане и съответно много скъпа.

Факт за кенгуруто

Всички обичаме кенгуруто. То се среща само в Австралия и е изключително интересно заради начина си на придвижване и затова, че гледа малките си в специална торба, която е част от тялото му. Кенгурата ядат трева и растения. Те имат къси предни крака, но много дълги и много силни задни крака и опашка. Използват ги за сядане и скачане. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8 метра и да прескочат ограда висока повече от 3 метра. Те също могат да бягат със скорост по-голяма от 45 километра в час. При уплаха скокът им достига до 16 m дължина. Това всеки го знае, но знаете ли, че кенгуруто не може да върви назад, защото така са устроени ставите му.

Факт за картофите

Кой не познава картофите – те са едни от любимите и обичани зеленчуци по целия свят. Варим ги, пържим ги, правим ги на салата или ги сервираме като гарнитура към месото, ядем ги печени със сирене или ги смачкваме на вкусно пюре. Но знаете ли, че преди много години хората не се осмелявали да вкусят и едно картофче, защото ги смятали за отровни.

Факт за запалката

Запалката изглежда като доста модерно изобретение, нали? Все пак е само една и палиш колкото искаш, докато кибритените клечки са само за едно и след това трябва да вземеш нова. Оказва се обаче, че логиката невинаги е на страната на фактите – всъщност запалките са изобретени много преди кибритените клечки.

Факт за Венера

Слънчевата система – нашият голям дом изглежда като че е в пълна хармония и колкото и да са различни планетите ни, толкова и си приличат по някои признаци. Ето например всички се въртят около Слънцето. Само дето Венера е решила да се открои от всички други и тя всъщност се върти обратно на другите.

Факт за папагалите и зайците

Ще си кажете какво е общото между тези два вида животни – нищо. Едните летят, другите скачат по земята. Има – и папагалите и зайците могат да видят какво става зад тях без да завъртат главите си. Само си представете колко би била радостна учителката ви, ако можеше същото.

Факт за меда

Знаете, че всяка храна си има срок на годност, дори и да не пише нищо или да не е с опаковка, защото идва от вашата градина в края на краищата ако не се изяде се разваля и става ужасна и на вид и на мирис. Да, ама не е всяка, медът всъщност няма срок на годност и остава годен за консумация винаги.

Факт за ябълките

Знаете, че всяко нещо, сложено във вода потъва. Да, ама не и ябълките. Ако не вярвате, опитайте. Това е така, защото в себе си те съдържат около 25 процента въздух, който им помага да плуват.

А вие знаете ли още такива факти? Ще се радваме да споделите!



Коментари
3 коментара

рени , ,

Публикувано на 26.04.2016

Ето още един факт: Знаете ли, че кучетата пият вода като свиват езика си в лопатка не напред, а назад Ето и видео: http://vbox7.com/play:6474381cfd

Вяра , ,

Публикувано на 03.06.2016

А това е един факт от мен: Името на кенгуруто има много интересна история. Много отдавна чужденци отишли в Австралия и понеже не познавали животно като кенгуруто попитали местните хора как се казва. Те им отговорили: "Кенгуру.", което на техния език означава "Не разбирам.", но понеже нито едните, нито другите знаели езика на събеседниците си се получило недоразумението, че животното се казва кенгуру. :D

Кристиян Радушев, 10 г.,

Публикувано на 26.07.2016

Знаете ли, че кучетата виждат не като нас, а черно-бяло.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град