зоокът

Начало | зоокът | Гълъбите можели да разпознават думи

Гълъбите можели да разпознават думи

Аз детето | 2016-09-20

Гълъбите можели да разпознават думи

Ново изследване показва, че гълъбите могат да бъдат научени да четат, или поне да различават няколко написани думи. Това би направило гълъбите едни от много малкото животни на света, които могат да бъдат научени да четат – елитен клуб, запазен за хора, маймуни и куче на име Уилоу.

Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия са започнали с 18 гълъба (от вида Columbia livia), като са селектирали внимателно 4-те най-умни от тях, като използвали специална техника, наречена автоформиране. При нея от едната страна на тръба се светва лампа, за да се предизвика вниманието на обекта, и след няколко секунди се подава храна на малка табличка. След дълга тренировка, която довела до кълване на отворите за светлината, на гълъбите била дадена първата им дума, една от серии прости думи на английски като думата „много“ (very). В допълнение им давали стимул – картинка на звезда, която те трябвало да клъвнат, ако смятат, че думата, която са им показали е сбъркана (като vrеy вместо very).

Всеки гълъб видял първата дума по 50 пъти, смесена с нейни погрешни версии. След като усвоили една дума, била добавяна друга, като старите думи също се повтаряли. Четирите умни гълъба успяли да научат по средно 43 думи, като всяка птица е била тренирана в продължение на над 8 месеца. Гълъбите може би не са литературни гении, но по всички животински стандарти тези резултати са много впечатляващи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град