Лаборатория

Начало | Лаборатория | Подводен пясъчен замък у дома

Подводен пясъчен замък у дома

Мирела Любенова | 2022-12-01

Подводен пясъчен замък у дома

Ах, красивите пясъчни замъци – кой не обича да си строи такива, особено на плажа, на брега на морето. Строиш с красивия мокър пясък, а вълните нежно и приятно докосват краката ти. Знайте, че това занимание не е любимо само на вас, но и на много възрастни. Всеки обича да строи пясъчни замъци – независимо дали ще приличат просто на купчина пясък с нещо разтекло се отгоре или пък си имат огради и красиви големи кули, винаги е приятно занимание. Жалко, че можем да го правим само през лятото и то само, когато ходим на море... Но знаете ли, всъщност не е точно така. Можете да си построите замък и у дома, може да е далеч по-малък, но пък ще е много впечатляващ, защото можете да го построите под вода и най-удивителното е, че пясъкът ви ще остане почти сух. Как? Много просто, благодарение на науката!

За този вълшебен пясък ще са ви необходими:

  • цветен пясък за аквариум – продава се в почти всеки зоомагазин, не е скъп, а и с него е по-интересно
  • фолио или голям найлон
  • тава
  • хидрофобен спрей за обувки и други кожени изделия (продава се в доста от големите вериги магазини и макар да звучи страшно, си е съвсем обикновено нещо)
  • купа или буркан пълен с вода

Сега сътворете магията!

Върху тавата постелете найлон, фолио, стари вестници – каквото ви се намира. Отгоре разпределете пясъка. Тук е много важно той да е на един слой, а не натрупан, защото ако го натрупате половината от него най-вероятно няма да стане водоустойчив. След това е лесно – просто напръскайте хубаво пясъка със спрея за обувки. Леко разбъркайте, най-добре с пръчка, може и с ръце, но след това ги измийте. Изчакайте около 10 минути да изсъхне и повторете процедурата. Така направете 4 пъти. След това сте готови да експериментирате. Виждате ли, пускате го под водата, а той остава сух, колко яко е това? Ако пък случайно не ви се получава, не се притеснявайте и не решавайте веднага, че това е глупост. Просто напръскайте пясъка със спрея още няколко пъти. Няма как да не стане.

Разбира се, замъците не са единственото, което можете да правите с него. Можете просто да правите кулички, подводни фигурки с помощта на формички за сладки, можете дори да си направите подводен вулкан и какво ли още не.

Вече сигурно се досещате, че цялата магия стана благодарение на хидрофобния спрей. Тази сложна дума просто казва, че това е нещо, някакво вещество, което не попива водата, а я отблъсква. Този ефект е известен като „ефектът на лотоса“. Това е всичко!

Приятна игра и весело експериментиране!

Опитайте още:
Сготви си забавление: кинетичен пясък по домашна рецепта
Направете си сами цветен лунен пясък
Плаващ пясък – интересен експеримент, който можете да представите и в училище



Коментари
2 коментара

Назджан Тунич, 10 г.,

Публикувано на 21.02.2017

Интересно, и забавно.

Елица , 11 г.,

Публикувано на 11.03.2017

Много е забавно! Аз вече съм голяма за пясъчни замъци ,но на братовчет ми много ще му хареса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град