зоокът

Начало | зоокът | Патешкото езеро в Борисовата градина има своите първи малки патета

Патешкото езеро в Борисовата градина има своите първи малки патета

Аз детето | 2018-04-26

Патешкото езеро в Борисовата градина има своите първи малки патета

Приятели, ако сте от София или пък сте дошли тук поради някаква причина не забравяйте да посетите Борисовата градина, дори и за малко. Даже не е нужно да се разхождате там, просто веднага се насочете към малкото езерце в средата на парка, за да се насладите на нещо наистина прекрасно. Малките зеленоглави патета! Те всъщност все още не са зеленоглави, а просто пухкави жълти и черни, защото са се излюпили преди няколко дни, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Това са първите бебета, които се излюпват в езерото, след като през 2017 г. възстановиха първоначалния му облик и започнаха да отглеждат в него зеленоглави патици.

Езерото с водоплаващите птици е създадено през 1972 г. През годините то променя характера и предназначението си, докато през 2017 г., във връзка с отбелязването на 135 години парк „Княз-Борисова градина“, бе възстановен оригиналният му вид. За да се създаде подходяща среда за живот на птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която позволи отглеждането им независимо, че паркът е предпочитано място за разходка на домашни кучета.

Първите зеленоглави патици бяха предоставени на Столична община от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Управата на Борисова градина полага всекидневна грижа за отглеждането на птиците, обясниха от кметството. Така че отидете! Кога друг път ще можете да видите малки патета, които на практика са свободни. Можете дори да ги нахраните, но не бива да им хвърляте солети или хляб, както гласят и табелите пред езерото. Любими за патицата са зелени части на водни растения, ларви, мекотели, нерядко дребна риба и семена. Ясно е, че първите няма как да им донесете, така че семена биха били най-доброто решение. Патетата ще ви бъдат благодарни, че ги обичате толкова много!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град