любопитно

Начало | любопитно | Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара

Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара

Аз детето | 2015-11-12

Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара

В пустинята Сахара в древността е съществувала голямата разклонена речна система Таманрасет, установиха учени. Резултатите от изследванията им са публикувани в сп. „Нейчър комюникейшънс“, съобщи в.„Гардиън“.

Учените са открили руслото на реката чрез радиолокационни наблюдения, извършени с научния инструмент PALSAR (Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar) на японския спътника ALOS (Advanced Land Observing Satellite). Специалистите са видели на триизмерните снимки равните краища на древни канали, скрити под пясъците на съвременната пустиня.

Река Таманрасет е съществувала преди около пет хиляди години. По всяка вероятност е извирала от южните части на Атласките планини и платото Ахагар, разположени на територията на съвременен Алжир. Реката с многобройните си притоци е била дълга повече от 500 километра и в района на Мавритания се е вливала в Атлантическия океан. Учените предполагат, че в древността в басейна на река Таманрасет е имало много животни и растения, а пълното й пресъхване е настъпило преди 2000 години.

Ако реката съществуваше и днес, тя би заела 12-о място сред най-големите водни системи на Земята.

Източник на информация: dariknews.bg, снимка: xisdom/pixabay.com

Вижте още:
Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град