Растения и животни

Начало | Растения и животни | Невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Аз детето | 2019-07-24

Невероятни растения, които са майстори на камуфлажа

Готови или не, идвам! Играта на криеница е една от най-великите радости на детството от много поколения насам. Знаете ли обаче, че това го могат не само хората, но и доста видове животни. Но в дивата природа криеницата не е просто игра. За мнозина това е битка на живот и смърт! Въпреки това е доста интересно да се разбере кои животни как се крият, някой от тях са превърнали това в изкуство и невероятно майсторство. Струва си да се прочете и да се разбере! Ако някога сте учили за хранителната верига в природата, знаете, че много от животните обичат да похапват растения. И макар растенията да не мислят като нас или да говорят или дори да ходят, със сигурност предпочитат да са вкоренени здраво в земята, вместо да попаднат в търбуха на някое животно. Но такъв е животът! Освен това растенията не могат да се защитят достатъчно, затова не е чудно, че дори и те като много животни често използват камуфлаж, за да се скрият или пък за да привлекат храна – това също се случва. Камуфлажът е начин на криене, който позволява на животно или растение да се слее с околната среда или по друг начин да остане незабелязано от животните. Хищниците също понякога използват камуфлаж (маскировка), за да не бъдат забелязани от тяхната плячка.

И докато сме свикнали само представителите на фауната да владеят тази техника, то трябва да ви кажем, че и някои видове от флората са много добри в „играта на криеница“. Сега ще ви покажем и най-добрите!

Бяла мъртва коприва (Lamium album)

Всеки знае, че копривата не бива да се пипа с голи ръце, а пък животните знаят, че не бива да се яде, защото предизвиква доста гадни усещания при допир. Това се дължи на малките остри иглени косъмчета, които покриват листата ѝ. И познайте какво – бялата мъртва коприва имитира външния вид на листата. Това всъщност е цвете и ако пипнете листата му няма да ви стане нищо, но след като приличат на тези на копривата кой би се осмелил?

Пчелоносно бръмбарче (Ophrys apifera)

Знаете много добре, че цветята разчитат на пчелите да бъдат опрашвани, за да могат година след година да растат, да цъфтят и да бъдат красиви. И често на някои растения не им излиза късметът и не биват посещавани от нито една пчела. Тогава умират! Това цвете обаче не чака на случайността. За да примами пчелите, неговия цъфтеж изглежда и мирише точно като пчела. Така пчелите винаги идват и в крайна сметка го опрашват.

Каладиум (Caladium Steudneriifolium)

Всички сме се опитвали поне веднъж да се престорим на болни, за да не ходим на училище. И не ни се е получавало, но това цвете е майстор, жалко само, че наистина не ходи на училище и без това. То се среща най-често в горите на Еквадор и е най-вкусното лакомство за местните гъсеници. Те снасят яйца върху листата му и се хранят от тях, оставяйки след себе си бяла следа. Учените са открили, че растението се е научило да се преструва, че вече е изядено от гъсеници и няма нищо за следващите. Как ли? Като оцветява листата си в същия бял цвят. И готово – остава си цяло целеничко!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град