Растения и животни

Начало | Растения и животни | Къде живеят броненосците?

Къде живеят броненосците?

Аз детето | 2019-08-12

Къде живеят броненосците?

Ако някога се скитате из пустинята край кактусите, трябва да държите очите си отворени за много интересно животно. Има размерите на малко куче и може да изглежда, че е готов да се бие. За какво говорим? Броненосецът, разбира се! Просто попитайте всеки, който някога е виждал броненосец. Те са странно изглеждащи създания със сигурност. Защо? Главите, гърбовете, краката и опашките им са покрити с костни плочи, които доста приличат на здрава броня. Оттам идва и името им! Броненосците са единствените бозайници в света, които имат такова тяло!

В света има приблизително 20 различни вида броненосеца. Въпреки че броненосците обикновено се свързват с топлите пустинни райони на Югозападните Съединени щати, почти всички видове броненосци живеят в Латинска Америка. Само един – известният деветбандов броненосец – живее в САЩ. Въпреки че костеливите им кожи може да ги накарат да изглеждат като отдавна изгубени роднини на костенурките, броненосците всъщност са тясно свързани с ленивците и мравоядите. И макар че често виждаме снимка на един вид от това животинче и си мислим, че така изглежда, трябва да знаете, че те всъщност имат доста различни размери и дори цветове. Обичайните цветове на броненосеца варират от розово и тъмнокафяво до черно, сиво, жълто и червено!

Характерната броня, която вече споменахме всъщност помага на животното да се пази от хищници. При това броненосецът може дори да свие главата и опашката си и така да заприлича на твърда топка, която никой хищник не може да разбие. Освен това тези животни не обичат студения климат. Това обяснява защо ще ги намерите в топли местообитания, включително пустини и тропически гори. Животинчетата често копаят дупки в земята и спят около 16 часа всяко денонощие. Те се събуждат най-вече за храна в ранната сутрин и в ранната вечер. Диетата им включва главно насекоми, като бръмбари, термити и мравки. Очите им не работят много добре, така че обикновено разчитат на носовете си, за да намерят храната си. Лошото им зрение може също да помогне да се обясни друг феномен: в Югозападните Съединени щати животните често се скитат по магистрали, където редовно се сблъскват с коли и разбира се им няма нищо, за разлика от колите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град