Растения и животни

Начало | Растения и животни | Колко силни са конете?

Колко силни са конете?

Аз детето | 2019-06-28

Колко силни са конете?

Когато мислите за силни животни, какво ви идва наум? Вероятно няма да си помислите за пиле. Или прасе. Или мравка, макар че всъщност те са доста силни за размерите си. Вие обаче най-вероятно ще си представите слон или пък мечка, а защо не и акула. Те се славят като доста страшни животни, нали? С тези огромни размери и силни зъби! Има обаче едно друго животно за което рядко се досещаме – просто защото е красиво и добродушно и преди сме го използвали за толкова неща, често го правим и сега. И въпреки това помнете, че ако има дуел е много вероятно то да надвие и мечката и слона, че и акулата. За кое животно говорим ли? За коня!

Големи и мускулести, но грациозни и бързи, конете са си направо образец на чиста сила. Техните големи мускули са им помагали да тичат бързо и да работят усилено за хората в продължение на хиляди години. Когато първите земеделци разоравали нивите си с първите плугове, те не са ги закачали на кравите, прасетата или пилетата, дори не и на слоновете. Не. Те разчитали на помощта на най-мощното животно във фермата: коня. Естествено, че ще разчитат на него – веднага щом видели дългите му и мускулести крака знаели, че ако някое животно може да свърши работата – това ще е то.

Хората признават стойността на конете преди хиляди години. Използвани за ежедневна селскостопанска работа, за пътуване, за пренасяне на багаж и дори за битки. Кое друго животно е било използвано в битка от рицари и войници... Не сте виждали рицар да язди мечка, нали? Дори и днес при наличието на бързи автомобили и мотори имаме конни полицаи. Така че – вече се убедихте – конят е много силен. Но искате ли да знаете колко точно? Невъзможно е да се определи точно силата на коня, но някои големи породи коне са известни с това, че могат да дърпат или носят три пъти собственото си тегло. Това означава, че те могат да носят около 1133 килограма!

Точно тези данни са вдъхновили и инженера Джеймс Уат, когато е измислил и въвел термина „конски сили“, който и до днес понякога се използва за измерване на мощност. Единицата конска сила все още е доста разпространена, най-вече в автомобилната индустрия (и особено в разговорната практика). Джеймс Уат измислил тази единица, когато се хванал на бас, че неговият двигател ще изпомпа вода от рудник, колкото един кон въртящ помпата чрез обикаляне в кръг.

Далеч от силата обаче, конете са и наистина красиви животни. Възхищаваме им се заради безкрайното доверие и сляпата вяра, която имат в нас, хората. Защото винаги прощават, никога не се обиждат или отмъщават. Може би ги обичаме и заради милите им очи, меката им грива и игривото им цвилене. Каквото и да е – конете са едни от най-силните, но и умни, и прекрасни животни и като се замислим винаги са ни помагали още от древни времена!



Коментари
1 коментар

Бела , ,

Публикувано на 25.05.2021

Моята кобила тежи от 500 до 600 кг.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град