Растения и животни

Начало | Растения и животни | Неизвестни и интересни факти за животните

Неизвестни и интересни факти за животните

Аз детето | 2017-08-25

Неизвестни и интересни факти за животните

Животните са страхотни, не мислите ли? Знаем толкова много за тях, а може би още повече неща не знаем. Да не говорим, че дори откриваме и нови видове, които са си с нас открай време, но ние чак сега ги откриваме. Но какво говорим, то дори домашните ви любимци често ни изненадват с поведението си и нещата, които правят, а какво остава за дивите животни. Животните са чудесна част от живота ни. Да ги разхождаме, да се грижим за тях и дори само да ги гледаме ни доставя огромно удоволствие. Доказано е, че присъствието на домашен любимец може дори да регулира кръвното налягане на хора, страдащи от такъв здравен проблем. Даряват ни с положителни емоции и настроението ни се подобрява.
Животните са крайно необходими за нашето ежедневие. Но не само тяхното влияние върху нас ги прави толкова специални. Научете няколко неизвестни факта за животните.

Чудили ли сте се някога как рибите общуват помежду си или защо фламингото е розово? Има толкова много неща, които все още не знаем за нашите приятели от животинското царство... Сега ще ви представим някои от тях, които и ние научихме наскоро.

Колибрито маха с крилата си от 60 до 80 пъти в секунда
Няма значение, че то изглежда толкова леко и наистина е такова, някои видове тежат по-малко от един грам. Крилцата му са толкова малки, че то трябва да ги размахва много бързо, за да не падне.

Когато се родят пандите са по-малки от мишки и тежат около 113 грама
Голямата панда достига на дължина 120-150 см и тежи около 30 до 160 кг. Опашката ? е дълга около 12 см. Но като бебе не е ли най-малкото сладко животинче в света?

Фламингото може да яде само когато главата му е надолу
За разлика от другите птици, то филтрира храната си от водата, подобно на китовете и мидите. Човката му е подплатена с редици от пластинки, които задържат всичко от водата. Малкото фламинго (Phoeniconaias minor) има толкова ситен филтър, че пресява едноклетъчни водорасли с диаметър по-малък от 0,5 милиметра. Езикът на фламингото действа като помпа, като прекарва водата през човката четири пъти в секунда.

Най-старото познато животно в света е мида на 405 години и е открита чак през 2007 година
Невероятно! Тази мида е била открита край бреговете на Исландия, и пръстените на растеж на черупката ? бързо я утвърдили като най-старото известно създание в световната история. Учените смятат, че изучаването на тази мида може да ни помогне да разберем как някои животни живеят толкова дълго.

Вид медузи могат да регенерират собствените си клетки, което ги прави безсмъртен вид
Не, изобщо не се шегуваме. Те се наричат Хидроид (Turritopsis nutricula) и постигат това чрез процес наречен родословно препрограмиране, при което подмладяват клетките си. И преди да попитате, да, това е всичко, което знаем за тези медузи и учените все още ги изучават усилено.

На всеки човек се падат по 1 милион мравки
Представяте ли си? А ние си мислехме, че са много по-малко. Излиза, че всеки момент, в който сме навън, на всяка наша крачка ние срещаме поне по 5 мравки, нищо че не ги забелязваме.

Един прилеп може да изяде до 1000 насекоми за един час
Това ни подсеща, че ако не бяха чак толкова страшни, можехме да си гледаме по един прилеп за домашен любимец. Само помислете – освен, че ще ни пази от потенциални крадци вкъщи, ще ни отърве от всички насекоми, хлебарки и досадните комари.

Синият кит тежи колкото три слона
А много хора мислят, че най-тежкото животно е слонът, че даже и песничка имаме за него... Мъжките екземпляри достигат до 180 тона, а женските–170. Не е опасен за човека. Дори се смята, че по-скоро те се страхуват от хората. Поради факта, че видът е застрашен, е забранено улавянето, извличането на мас и консумацията на месо от сините китове. В света съществуват около 5-6 хиляди сини кита.

Само половината от мозъка на делфините спи в даден момент. Другата половина се грижи делфинът да излиза през определено време на повърхността за въздух
Благодарение на това, делфините не потъват, докато спят. При опасност, активната половина на мозъка събужда спящата и вече тогава делфинът мисли какво да прави. Средно тези морски бозайници прекарват около 1/3 от живота си в сън, досущ като хората.

Охлювите могат да спят в продължение на три години без прекъсване
Което е абсолютно несправедливо. Не е честно, ние можем да спим най-много по осем часа на денонощие. Тези животинки трябва да си намерят работа или нещо подобно.

Вижте още:
Къде живеят охлювите?
Колибрито е най-малката птица в света
Прилепите
В света на сладкото розово фламинго



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град