любопитно

Начало | любопитно | Най-старото писмо в бутилка най-накрая беше прочетено

Най-старото писмо в бутилка най-накрая беше прочетено

Мирела Любенова | 2014-04-09

Най-старото писмо в бутилка най-накрая беше прочетено

Когато сте били на плажа, дали сте намирали някога бутилка с писмо в нея? Ако не сте, пожелаваме ви някога да ви се случи, защото това е много вълнуващо. Да видиш как бутилката се носи по вълните и преди да си помислиш, че е поредният боклук, хвърлен в морето да откриеш, че бутилката съдържа бележка, може би, написана от някой много мил човек. А защо не напишете и вие писмо за някой друг? Сложете го в бутилка, и за по-забавно, добавете една стотинка, молив или една малка черупка. Затворете плътно с корк. Така вашата бутилка с писмо ще бъде още по-привлекателна. След това пуснете вашето писмо в морето и кой знае, един ден можете да се прочуете с подобна случка, като тази, която ще ви разкажем сега.

Писмо в бутилка, хвърлено в морето в Германия преди 101 години и смятано за най-старото в света, беше предоставено на внучката на подателя. Един рибар намерил бирената бутилка с надраскано послание в Балтийско море край северния град Кил преди месец.

„Това със сигурност е първият път, в който откриваме толкова старо писмо в бутилка, още повече че бутилката е непокътната”, каза Холгер фон Нюхоф от Международния морски музей в град Хамбург в Германия.

Учените идентифицирали автора и успели да проследят потомството му до 62-годишната му внучка Ангела Ердман, която живее в Берлин. „Беше невероятно. Това беше особено емоционален момент, дори се просълзих”, казва Ердман. Тя беше първата, която можа да докосне кафявата бутилка в музея в Хамбург. В бутилката има пощенска картичка с молба човекът, който я намери, да я върне заедно с посланието до адреса на подателя в Берлин. На базата на посочения адрес учените успели да определят, че изпращачът на писмото е 20-годишният Рихард Плац, син на хлебар. Той хвърлил бутилката в Балтийско море по време на екскурзия през 1913 г.

Специалист по генеалогия открива Ердман, която никога не е виждала дядо си Плац. Той е баща на майка й, починал на 54-годишна възраст през 1946 г. Според Фон Нюхов, сравнение на буквите в писмото с почерка на Плац потвърждава „без съмнение”, че той е авторът. Изненадващото откритие подтиква Ердман да се задълбочи в историята на рода й, за да научи повече за дядо си, социалдемократ, който обичал да чете, пише БГНЕС. Голяма част от написаното на картичката е трудно четимо заради дългото време и влагата, казва Фон Нюхов. Писмото ще бъде изложено в музея в Хамбург, Германия, до 1 май. След това експерти ще опитат да разчетат останалата част от съобщението.

Предишното най-старо писмо в бутилка според Книгата на рекордите Гинес датира от 1914 г. То прекарало в морето почти 98 години преди да бъде намерено. Ето и още малко рекорди за тези необикновени писма:

  • Първото писмо в бутилка е пуснато около 310 г. пр. н. е. от древногръцкия философ Теофраст, като част от един негов експеримент. Чрез този експеримент философът искал да докаже, че Средиземно море се е образувало благодарение на водите на Атлантическия океан.
  • При завръщането си в Испания след първото си плаване до Новия свят, корабът на Христофор Колумб навлязъл в тежка буря. Колумб поставил доклада си за откритието, заедно с бележка с молба да бъде предадено на кралицата на Кастилия, в запечатан контейнер и го хвърлил в морето, надявайки се, че новините ще бъдат успешно получени, дори ако той не оцелее.
  • През 16-ти век, английската флота, наред с други, използва писма в бутилки, за да изпраща на брега информация за вражеските позиции. Кралица Елизабет I дори създала официална работна позиция наречена „Отговорник по идващите от океана бутилки". Само заемащият тази позиция имал право да отваря бутилките, всеки друг дръзнал да направи това го грозяло смъртно наказание.
  • През февруари 1916 г. обреченият екипаж на цепелин номер 19 пуснал последните си съобщения до своите началници и близки в Северно море. Те били изхвърлени на брега близо до Категат Гьотеборг, Швеция шест месеца по-късно.
  • През май 2005 г. осемдесет и осем корабокрушенци имигранти били спасени край бреговете на Коста Рика. Те поставили SOS съобщение в бутилка и я пуснали в морето. Един месец по-късно съобщението било намерено, а хората – спасени.
  • Когато Джош Бейкър е на 10 години, той изсипва цяла бутилка с тайния екстракт от ванилия на майка си в мивката. Веднага след белята той написал бърза бележка, в която пишело: „Моето име е Джош Бейкър. Аз съм на 10 . Ако намерите тази бележка, съобщете в новините. Датата е 16 Април, 1995 ." Той слага бележката в празната бутилка и я хвърля в езеро в Уисконсин. Този случай се забравя и Джош става пехотинец, но за съжаление на една от военните си мисии загива. Всички тъжат за него и точно тогава намират писмото на 10-годишния Джон.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град