любопитно

Начало | любопитно | Изобретиха писалка, която сигнализира при правописна грешка

Изобретиха писалка, която сигнализира при правописна грешка

Аз детето | 2014-03-26

Изобретиха писалка, която сигнализира при правописна грешка

Въпреки че изкуството да пишем на ръка изглежда демоде, ново изобретение може да върне очарованието на писалката. Докато програмата за коригиране на правописа присъства на почти всички компютри и телефони и ни спестява смущаващите правописни грешки, когато се налага да пишем на ръка, се чувстваме застрашени. Сигурно често ви се е случвало да направите някоя правописна грешка по време на контролно или домашно, която сте направили, защото сте бързали например и точно това да ви е лишило от заветната отлична оценка. Е, забравете затова, в най-скоро време няма да се случва, защото пред нас е писалката Lernstift, в превод от немски "молив за научаване". Тя е сбъднатата мечта на всеки родител, учител и ученик. Тя уведомява всеки път, когато при писане допуснем правописна грешка.

Нейн изобретател е германецът Фалк Уолски, експерт в обработването на дигитално съдържание. Той  видял грешките на сина си Леон в училище и се вдъхновил от безжичната система на хеликоптера с дистанционно, който бил любимата играчна на Леон. Фалк се захванал за работа заедно с колегата си Даниел Кешмахер и резултатът бил химикалката Lernstift. Писалката работи на принципа на сензорите за движение с помощта на операционната система"Линукс", съчетани с бази данни от думи. Тя не се нуждае нито от мастило, нито от хартия, а използва софтуер за разпознаване на почерка на ръката, за да сигнализира за грешките, веднага щом бъдат допуснати. В същото време тя стимулира възприятията и паметта, способности, които изглежда губят терен заради сензорните екрани.

Дигиталното устройство вижда какво се пише и излъчва слаба вибрация, когато смята, че е допусната грешка. Освен това то разполага с wi-fi сензори, свързващи писалката с приложение в телефона или компютъра, което дава повече подробности за възможната грешка. Устройството се нуждае от още малко усъвършенстване, за да може да се адаптира към почерка на всеки потребител. За момента е разработено на английски и немски, но създателите му твърдят, че работят и по други езици. Идната седмица те смятат да изпробват експериментална безжична версия на писалката в няколко училища и, ако всичко е наред, завършената версия ще започне да се продава в края на годината.



Коментари
1 коментар

Яна Костадинова, ,

Публикувано на 26.03.2014

Много интересно и готино!!Нека разработят и на български!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град