Растения и животни

Начало | Растения и животни | Наистина ли котките мразят водата

Наистина ли котките мразят водата

Аз детето | 2016-06-27

Наистина ли котките мразят водата

Отвращението на котките от водата е всеизвестно и дори е прието за научен факт, но в действителност тази вражда не е чак толкова голяма и не всички котки мислят по един и същи начин за водата. Например има една порода котки, която е поразително красива и се нарича турски ван и всички представители на тази порода всъщност обичат да се къпят и то много и да плуват. Не се изненадвайте толкова, това не е новост, датира от далечни времена. Предците на тази порода котки живеели около езеро и се къпели в кристалните му води поради една-единствена причина – около езерото Ван в Турция било страшно горещо. Така те нямали друг избор за охлаждане, освен да се научат да заобичат водата и оттогава до ден-днешен е така – тези котки обичат водата.

Ако обаче вашата котка е от всякаква друга порода най-вероятно къпането във ваната изобщо не би ѝ се понравило и при всякакви обстоятелства би намерила сухо място по време на дъжд. За нея намокрянето на козината дори с капчица е немислимо. Добре, за турския ван разбрахме, но защо тогава всички котки не са като него се питахме ние и ето какво открихме по въпроса.

Воден страх

Ако за една котка досегът с водата е предимно подгизнала козина от дълго стоене на дъжда, принудителна и крайно нежелана баня или пръскане с вода като мярка за дисциплина е ясно, то дори всеки от нас би се страхувал от водата тогава. Учените твърдят, че тази силна неприязън към водата идва от това, че стопаните на котките ги защитават от всичко още от съвсем мънички котенца, просто защото много ги обичат и не говорим само за вас. Това се случва още от най-ранното опитомяване на котките в Европа, Африка и Китай още от далечни времена. Освен това в тези години дори и дивите котки избягвали водата поради една причина – в нея има страшни крокодили. И като казваме котки не говорим само за мъркащите пухкави топки, а и за лъвове, леопарди и тигри, които също избягвали водата поради тази причина. Така този страх е станал инстинкт и поколение след поколение се е предавал на всички котки.

Така до днес, макар домашните ни любимци да не се наслаждават на пълното потапяне във водата, те често са и много любопитни и често ще ги видите да бъркат с лапа в паничката с вода или да искат да притичат под душа с вас. На нас това последното наистина ни и се е случвало. Имахме котка, която всеки път, когато някой влезеше да се къпе заставаше пред вратата на банята и мяукаше до полуда. Отначало си мислехме, че просто иска да излезем по-бързо, защото ѝ липсваме. Един ден решихме и отворихме вратата на банята, а тя просто направи едно бързо кръгче под душа, това е – искала е да види какво правим там. Сигурно сте виждали и клипчета на които котки си играят с капеща чешма. Капките просто привличат техните игриви лапички и те нямат нищо против да хванат капка или две.

Време е за къпане

Според най-подкрепяната теория, котките не, че не обичат водата, а просто нямат нужда от нея, освен за да утоляват жаждата си. За разлика от кучетата, мъркащите създания рядко имат нужда от баня, защото те си я осигуряват сами и без вода. Просто нямат нужда от това и не искат да си мокрят козината излишно с нещо, което не е от тях. Това както казахме си е просто инстинкт.

От всичко това разбрахме, че първо не всички котки мразят водата и второ те не я мразят, просто не обичат да се къпят с вода, след като могат да си почистват сами козината с език.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град