новини детски

Начало | новини детски | „Мистър Фини и светът надолу с главата“ – първата детска книга на Лаурентин ван Оранйе

„Мистър Фини и светът надолу с главата“ – първата детска книга на Лаурентин ван Оранйе

Аз детето | 2011-12-02

„Мистър Фини и светът надолу с главата“ – първата детска книга на Лаурентин ван Оранйе

Приключенията на странното същество Мистър Фини са много вълнуващи и ни развеселяват. С удоволствие следим как той за пръв път излиза от дома си и смело опознава света със своя Финомобил. Макар да се бои от неизвестното, Мистър Фини е извънредно любопитен! Озовава се на най-различни места. Среща Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж и Флинго. Помагат му симпатичният приятел Охлю, умният Бухал и чаровната Розово пиперче. Някой е лекомислен, друг – важен, трети се шегува или се влюбва. Никой никога не скучае. Затова мистър Фини тръгва да пътешества, за да намери сам отговорите, които търси. По пътя си той среща най-разнообразни животинки и осъзнава, че светът не навсякъде е красив.

Разбира, че има полза от задаването на въпроси и че понякога отговорите са много по-близко до нас, отколкото смятаме. Но тези истории ни карат и да се замислим. Добре ли се отнасяме с природата? Защо животните бягат от горите си? Защо замърсяваме морето и правим нещастни делфините? Защо умират буревестниците? Защо богатствата на морското дъно, които уж са на всички, се обсебват от алчните лешояди? Как да се разбираме със съседите си? Какво значи да ходиш на събрания и да решаваш бъдещето на нашия дом – Земята?
Такива въпроси си задава Мистър Фини през своето пътуване около света. И вече сам започва да търси решенията...

Много забавна, но и доста сериозна книжка. Двете вървят ръка за ръка! „Мистър Фини и светът надолу с главата“ е първата книга за деца на Лаурентин ван Оранйе и илюстраторът Сиб Постхюма от поредица, чиято цел е да запознае малките читатели с природата. Авторката от години се занимава с проблеми, свързани със замърсяването на околната среда, и се опитва да обърне внимание по тези въпроси и на вас – децата, защото вие сте нашето бъдеще.

Вижте още:
Покана за представянето на книгата за приключенията на Мистър Фини
Приключенията на Мистър Фини – конкурс



Коментари
1 коментар

нина дончева, ,

Публикувано на 28.02.2012

qko e

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град