фокуси

Начало | фокуси | Математически фокус с календар: лесен и интересен

Математически фокус с календар: лесен и интересен

Аз детето | 2018-01-10

Математически фокус с календар: лесен и интересен

Да изумиш приятелите си с помощта на познаването на някои математически закони е много просто. Да, и много интересно! Особено ако го направиш под формата на фокус. Фокусът е лесен и е особено подходящ за времето преди или след часа по математика и особено ако не се славите като най-добрия от класа в този предмет. Този трик определено ще докаже на всички колко много ви бива. Пък и кой знае може учителят точно в този момент да чува всичко и изведнъж да се окаже, че имате една-две отлични оценки в повече. Това последното ви грабна и вече нямате търпение да разберете тайната на този фокус. Хайде тогава!

Кажете на приятелите си, че лесно ще изчислите сумата от девет дати от календара, които приятелите ви посочат без да знаете всяка една от тях. За тази цел нека един от съучениците ви да маркира девет дати в календара. Важно условие обаче, за да може магията да се случи е те да формират квадрат. След това е нужно да ви каже само най-малката от тези дати. А накрая вие ще направите и своята математическа магия.

Ето как става всичко! Към казаното ви число добавете 8, а след това умножете резултата с 9 и ще получите точното число от събраните дати при положение, че знаете само една от тях. Великолепно.

За по-ясно ето и един конкретен пример. Да кажем, че датите, които имате са тези на картинката. Най-малкото число тук е 3. След това правим това: 3 + 8 = 11, 11 x 9 = 99. Сумата е 99 и ако съберете всички маркирани дати ще се уверите, че е така.

Е, сега позволете на приятелите да добавят и да проверят резултата. Разбира се, първо трябва да се научите добре и бързо да смятате наум. Така че слушайте внимателно в часовете по математика и си пишете домашните! Виждате, че тя може да е много забавна!

Разкрийте и други весели черти на математиката:
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
С тикви и малко математика настава истинска забава
Математическа игра за деца, които не обичат математиката



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град