фокуси

Начало | фокуси | 5+5 невинаги е равно на 10

5+5 невинаги е равно на 10

Аз детето | 2017-11-02

5+5 невинаги е равно на 10

Няма да ни омръзне да повтаряме, че в света невинаги нещата са такива, каквито изглеждат и каквито сме свикнали да ги виждаме. Може Слънцето винаги да залязва на запад, но пък никога не знаем дали нещо е наистина такова каквото го виждаме. Така например знаете ли, че Луната в действителност не свети със собствена светлина. Какво пък можем да кажем за така наречените оптични илюзии. Те могат да заблудят толкова много мозъка и очите ни, че приличат почти на магия. Казвайки магия, смятаме да не се отклоняваме повече от темата, а направо да ви покажем фокуса, за който сме се събрали. Благодарение на него ще докажете на вашите роднини и приятели, че нещата невинаги са такива, каквито изглеждат и че понякога 5+5 не е равно на десет. Готови ли сте за една истинска математическа магия?

Тогава ще са ви необходими една монета от пет стотинки, 5 монети от 1 и още една монета от 5. Също и хартиена торбичка, може и такава от подарък, бял лист хартия и лепило. Фокусът изисква съвсем малко предварителна подготовка. Просто трябва да направите следното. Да сгънете листа хартия наполовина и да го залепите за дъното на хартиената торбичка, но не съвсем – оставете единия край незалепен и съвсем леко го сгънете нагоре. Вътре пъхнете едната монета от пет стотинки и сте готови за представление.

Излизате пред вашите приятели и роднините и веднага ги питате дали знаят колко е пет плюс пет. Естествено те ще ви отговорят 10 и ще се чудят защо пък ги питате точно това, не е ли ясно. Докато си мислят това вие им обяснете, че често всичко не е точно такова, каквото сме свикнали да бъде и сега ще им докажете. Покажете им „празната“ хартиена торбичка. Или поне те ще си мислят, че е такава, защото няма да се усетят каква тайна криете на дъното. След това вътре поставете петте монети от една стотинка. после покажете другата монета от пет стотинки и ги попитайте отново колко ще бъде стойността им общо ако поставите и нея в хартиената торбичка. Естествено пак ще получите отговор 10, но засега само вие знаете, че не е така. Кажете им, че грешат. След това внимателно хванете здраво торбичката и я разтърсете. Така скритата монета ще излезе. След това просто обърнете торбичката и изсипете монетите на пода или масата. Е, пет плюс пет наистина невинаги е равно на 10, особено, когато имаш допълнителна скрита монета.

Лесен, приятен и забавен фокус! Опитайте!

Вижте още няколко интересни фокуса с монети:
Книгата, от която падат монети
Познай в коя ръка е – най-готиният и лесен фокус с монети



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град