приказки от деца

Начало | приказки от деца | Мъдростта на снежния човек

Мъдростта на снежния човек

Мая Желязкова | 2016-02-16

Мъдростта на снежния човек

Участва в конкурса "Цяла година зима – конкурс за приказка"

Имало едно време семейство с три дечица. Семейството живеело в планината.

Един красив зимен ден завалял пухкав бял сняг и след като натрупал дълбока снежна покривка, децата решили заедно да си направят снежен човек, но точно когато бил готов, вместо да си поиграят, две от децата изоставили третото, най-малкото, само навън и се прибрали в къщата. Детето много се натъжило. В този момент снежният човек проговорил. Малкото детенце го наблюдавало с удивление. Снежният човек му казал, че не е обикновен, а вълшебен и затова може да говори. Попитал го защо е тъжно. То му разказало какво се е случило. Детето било много радостно от това, че има приятел и решило да му измисли име. Нарекло го Белоснежко.

На другия ден двете по-големи деца били осъзнали, че са постъпили лошо със своето братче и му се извинили. Обещали му, че повече никога в нищо няма да го изоставят и че винаги ще бъдат до него. Детето приело извинението им и как не, та те били негови братче и сестриче и то ги обичало повече от всичко на света. Малкото братче разказало за Белоснежко, за способността му да говори и заедно отишли навън, за да го видят. Белоснежко учтиво поздравил децата и казал, че не е хубаво това, което се е случило, защото те са едно семейство, свързани за цял живот, имат кръвна връзка и трябва винаги да се обичат и подкрепят, да бъдат много повече от приятели. Белоснежко казал на децата, че семейството е най-важно, а любовта на семейството е най-голямата благословия в живота! Казал им също, че заедно могат да танцуват и на воля да лудуват, могат също да мечтаят и на всичко да играят. Случи ли се едно от тях да замине далече, дори за няколко дни, тогава радостта я няма, времето минава бавно и тъгата от раздялата остава в сърцето... В такива моменти другите деца ще поискат бързо да се върне и със смях да се прегърнат, защото се обичат.

Децата разбрали, че човек без дом е като дърво без корени. Домът и семейството са най-важната опора за един човек. Домът ни дава сигурност, семейство и подкрепа. Домът ни дава топлина в студените дни, а семейството стопля сърцата ни с обич. Те ни дават всичко и трябва да ги обичаме и ценим, защото какво бихме били без тях?.. Да имаш семейство е най-важното в живота! Белоснежко продължил да говори и за приятелството, което също е много важно. Да си приятел с някого не е лесно. Трябва винаги да си честен, да помагаш, да се съобразяваш и да изслушваш приятелите си. Доверието, благосклонността и приятелството ги има. Те задвижват колелото на живота и нашият свят върви напред по своя път. Да имаш приятели е много важно, защото се чувстваш щастлив с тях и е прекрасно.

Снимка: pixabay.com



Коментари
1 коментар

пави , ,

Публикувано на 26.02.2016

Не ми харесва. Не е по темета.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град