България

Начало | България | Мадарският конник – символът на България

Мадарският конник – символът на България

Аз детето | 2014-12-08

Мадарският конник – символът на България

Може и да не ви се вярва, но доста хора извън нашата страна и народност никога не са чували за България или поне до скоро не бяха. Сега вече България често се свързва с едно много старо, но интересно и вълнуващо постижение на нашите предци. То се нарича Мадарският конник. Няма как да не сте чували за него. Той бе избран за символ на България. Въпреки че повече от 1 милион българи подкрепиха древното изображение, малцина се замислят върху загадките, които то крие. Вече повече от век и половина, след като науката го преоткри, каменният ездач остава една от най-големите мистерии. Скалната икона, нямаща аналог в света, ту се приписва на траките, ту на прабългарите, ту на древна цивилизация с извънземен произход. Тази година се навършват 34 години, откакто ЮНЕСКО призна Мадарския конник за световен културен паметник.

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа и за наше щастие се намира тук, в България, върху високите скали на Мадарското плато, само на няколко километра от първата българска столица Плиска. Най-интересното при него не е обаче самата фигура, а височината на която се намира. Той е изсечен на височина 23 метра от основата на скалата. Самата фигура, която сме убедени, че много добре знаете, представлява конник, в ход надясно, забил копие в повален лъв, а зад него тича куче с изплезен език.

Мадарският конник е изследван за първи път през 1872 г. от феликс Каниц. Оттогава в науката се водят постоянни спорове за това какво изобразява релефът. Времето и природата са нанесли поражения върху изображението. Повод за разногласия е и фактът, че липсват подобни паметници, което затруднява сравненията по аналогия. Някои изследователи смятат Мадарския конник за тракийско божество – конника Херос, Дарзалас или Артемида-Бендида. Има дори хипотеза, че е изображение на персийския цар Дарий. Други учени са убедени, че на скалата е увековечен някой от българските царе – Аспарух, Тервел, Крум или Омуртаг. Според най-новите предположения релефът изобразява героя-конник от митологията на степните народи, сред които са и прабългарите. Предполага се също, че на скалите може би е изсечен техния небесен бог Тангра. Безспорно обаче е, че релефът от Мадара е изсечен след 7 в. и ако съдим по надписите, той е дело на някой от владетелите на Дунавска България.

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Той е част от Националния историко-археологически резерват „Мадара“. Паметникът е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. През 1979 г., на сесията на Комитета за световно културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, състояла се в Луксор, Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България.

Снимка: bg.wikipedia.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град