Космос

Начало | Космос | Колко точно са звездите на небето?

Колко точно са звездите на небето?

Аз детето | 2018-10-02

Колко точно са звездите на небето?

Тъмното небе, огряно любезно от Луната и малките светли точици, звездите, пръснати около нея като малки коледни лампички, винаги са учудвали и удивлявали хората още от най-дълбока древност. Няма човек, който да погледне тъмното небе в ясна вечер и виждайки звездите, да не си зададе поне един-два основни въпроса за съществуването на звездите, планетите и дори за своето собствено. Това се случва независимо дали сте най-известният учен в света или просто дете, което случайно е вдигнало глава нагоре. Звездите някак си успяват да ни привлекат към тези въпроси, сякаш че държат огромен магнит там горе. Ние например много пъти сме си задавали въпроса колко ли точно звезди има в Космоса. Сигурни сме, че и вие, а и много умни известни астрономи, художници и мечтатели също и то от началото на времето.

Така например известният астроном на 20-ти век Карл Сейгън също се затруднил да намери подходящия отговор на този въпрос, когато едно малко любопитно момиченце му изпратило писмо и го попитало същото. Той се срамувал да ѝ каже, че просто не знае и че няма как да ги преброи. Ние обаче не се срамуваме и ще ви кажем всичко, което знаем. Преди това за любопитните: неговият отговор е гласял просто „Милиони и милиони!“. Ако в някоя ясна нощ се опитате да преброите звездите, дори само тези, които виждате, сами ще разберете защо не е знаел. Сами ще видите, че дори тези, които са точно над вас е невъзможно да се преброят. Това е цялата истина!

Преди да стигнем до още по-умопомрачителни факти за броя на звездите, нека започнем „леко“ и с малко перспектива. Ние живеем на планетата Земя, която обикаля около звезда, която наричаме Слънце. Това всеки го знае. Земята и Слънцето, заедно с няколко други планети образуват Слънчевата система, която е част от друга по-голяма група от космически обекти и най-вече звезди, наречена галактика. Галактиката, в която се намираме сме нарекли Млечен път. Учените смятат, че в нашата галактика има от 200 до 400 билиона звезди. Да, точното число е билион с „б“! Слънцето е само една от тези 400 билиона звезди. Ако това е трудно дори да си го представите, помислете за следното: Млечният път е само една от многото галактики в безкрайния Космос! Вярвате или не, астрономите смятат, че там има около 150 милиарда галактики, във всяка от които има още приблизително толкова звезди.

И ако това вече ви идва в повече, не се притеснявайте – никой от нас, хората на тази планета, не може да си представи това нещо! Но тогава се питаме колко звезди може да има? В интерес на истината, те са твърде много и още не е измислено число за тях, ако изобщо могат да се преброят. Дори с помощта на нашите най-съвременни телескопи и технологии не можем да го направим. Дори тези числа, които ви казваме са само приблизителни и предполагаеми, никой не може да гарантира, че те са поне донякъде точни. Все пак имаме една бройка, която е твърде ограничена, но ще ви я кажем. Въз основа на хиляди наблюдения и изчисления на вероятности от всички най-учени хора на земята накрая те са стигнали до извода, че във Вселената, която можем да видим има около 300 секстилиона звезди. Това са много! Записано само с цифри числото изглежда така:

300 000 000 000 000 000 000 000

Това е три с 23 нули и откъдето и да го погледнеш е мноогооооооо. Това разбира се е само предположение, освен това ние не сме успели да изучим дори половината от Космоса, така че звездите може и да са още три пъти по толкова!

Снимки: pixabay.com

Ако ви е интересно да научавате различни факти за звездите, прочетете още:
Какво са падащите звезди?
От какво са направени звездите?
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
Как хората са се научили да различават звездите?
Коя е Полярната звезда?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град