Космос

Начало | Космос | Колко бързо се върти планетата Земя?

Колко бързо се върти планетата Земя?

Аз детето | 2018-07-02

Колко бързо се върти планетата Земя?

Знаете ли, че в момента се движите и то доста бързо? И не – нямаме предвид бързото цъкане по мишката или потропването с крак в такт с музиката, която се чува от компютъра ви! Говорим за движението на планетата Земя и всички нас, които се движим заедно с нея. Стоейки на твърдата земя и най-вече, защото не усещаме движението на планетата ни се струва, че си стоим неподвижно. Но когато погледнем небето – независимо дали през нощта или през деня – виждаме солидните доказателства за непрекъснатото движение. И за нас да знаем, че планетата обикаля около оста си и около Слънцето е все едно да кажем името си. Това обаче невинаги е било така! Най-ранните астрономи са смятали, че живеем в геоцентрична вселена. Това означава, че хората са мислили, че Земята стояла в центъра на всичко и Слънцето се въртяло около нас! Днес обаче вече знаем, че това няма нищо общо с реалността и движението на планетата ни се случва около Слънцето и около нея самата! Всъщност толкова сме напреднали в изучаването на Космоса, че дори знаем колко точно е скоростта! Искате ли и вие да се доберете до това велико знание? Тогава е лесно – просто прочетете!

Въртенето на Земята е постоянно, но скоростта зависи от географската ширина в която се намирате. Ето един пример. Обиколката (разстоянието около най-голямата част на Земята) е около 40,070 километра, според НАСА. (Тази област се нарича екватор.) Ако изчислите, че даден ден е дълъг 24 часа, разделете обиколката по дължината на деня. Това води до скорост на екватора от около 1 770 км/ч. Ако обаче се намирате на друго място – движението няма да е така бързо. Само около стотина километра далеч от екватора на юг или север скоростта на движение е около 1 180 км/ч. Колко интересно!

Още по-любопитното е, че космическите агенции и най-вече НАСА обичат да се възползват от въртенето на планетата Земя! Ако изпращат хора до Международната космическа станция, например, предпочитаното място за това е близо до екватора. Ето защо мисиите за товари към Международната космическа станция, например, стартират от Флорида, САЩ. По този начин и стартирайки в същата посока като въртенето на Земята, ракетите получават допълнителна скорост, за да полетят към орбита.

След като знаете това, чудите ли се защо въртенето е толкова важно и какво би станало ако Земята изведнъж реши, че няма да прави това повече. Със сигурност няма да попречи само на излитането на ракетите! НАСА казва, че вероятността Земята да спре въртенето си е „практически нула“ за следващите няколко милиарда години. Теоретично, обаче, ако Земята внезапно спре да се движи, това ще има ужасен ефект. Атмосферата все още се движи с първоначалната скорост на въртене на Земята. Това означава, че всичко ще „изпадне“ в космоса: включително хора, сгради и дори дървета, горски почви и скали.

Снимка: pexels.com

Ако ви харесва да научавате различни неща за нашата планета, то хвърлете едно око и на:
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
От какво е ядрото на планетата Земя?
Защо Земята е кръгла?
Защо не усещаме въртенето на Земята?



Коментари
1 коментар

никой никой, никол г.,

Публикувано на 24.12.2019

Най - важното го няма.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град