Космос

Начало | Космос | Какво са квазарите?

Какво са квазарите?

Аз детето | 2014-11-06

Какво са квазарите?

Квазарите – това са най-отдалечените космически обекти наблюдавани от Земята. За първи път те са наблюдавани с радиотелескопи в края на 1950 година и до днес не се знае точно какво са те. Те са най-странните обекти в Космоса. Разстоянието до някои от тях превишава 10 млрд. светлинни години. Те се намират на края на видимата Вселена и се отдалечават от нас със скорости от порядъка на десетки хиляди километри в секунда поради разширяването на пространство-времето.

Квазарите са едни от най-мощните източници на лъчение във Вселената и се смята, че са няколко милиарда пъти по-ярки от Слънцето. Най-удивителните особености на тези обекти се състоят в това, че те не са големи по размер, но произвеждат наистина огромна енергия във всички области на електромагнитния спектър, най-вече в инфрачервената област. Учените определят, че един квазар излъчва енергия по-голяма от цялата наша Галактика, например 10000 пъти повече. По своите свойства квазарите приличат на активните ядра на галактика Понякога ги наричат бели извори, тоест, обратното на черни дупки. И днес все още не е точно установен произходът и източникът на енергията на квазарите и измененията на тяхната яркост. Много астрофизици считат, че светимостта на тези обекти се поддържа не от термоядрени източници. Тяхната енергия всъщност е гравитационна енергия, която се освобождава от катастрофално свиване (колапс), произхождащо в ядрото на галактиките. Съществуват и много хипотези и предположения за природата на тези обекти.

Една от най-разпространените е, че квазарите всъщност са активни ядра на млади галактики. Предполага се, че в центъра на почти всяка галактика има свръхмасивна черна дупка, която поглъща феноменално количество материя, но не всичката наведнъж. Материята, която не може да бъде погълната, се върти с огромна скорост на прага на хоризонта на събитията и от вътрешното триене се нагорещява до милиони Келвини. Това е причината активните ядра да излъчват мощни електромагнитни потоци, които пътуват през Космоса вече 13 милиарда години (най-далечният квазар е на 13 млрд. св. г.). Поне това е най-добрата теория, която учените имат до сега.

Вижте още:
Какво са черните дупки?



Коментари
1 коментар

angelina , 12 г.,

Публикувано на 14.11.2014

mnogo e qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkooooooooooooooo

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град