Космос

Начало | Космос | Има ли Луната тъмна страна и коя е тя?

Има ли Луната тъмна страна и коя е тя?

Аз детето | 2014-09-10

Има ли Луната тъмна страна и коя е тя?

Забелязали ли сте, че всеки път, когато погледнете към Луната, виждате една и съща нейна страна. С едни и същи кратери и светлинни петна. С бинокъл или телескоп можете да забележите това с още по-големи подробности. Но без значение дали я гледате с невъоръжено око или с телескоп, вие винаги ще виждате един и същи лунен пейзаж. В такъв случай е нормално да се запитаме защо не виждаме другата страна на Луната, нали все пак тя е с кръгла форма? Всъщност ние изобщо не знаем дали другата страна е „тъмна“ и дали не е осветена от някое друго небесно тяло, но използваме фразата „тъмната страна на Луната“, за да опишем нещо мистериозно и непознато. Тъмната страна е страната, която ние никога не виждаме и която е далеч от нашите погледи и Земята. Тази страна на Луната винаги гледа към студения, черен и огромен космос. И все пак ние не спираме да се питаме какво има там и най-важното – наистина ли е винаги тъмно?

Повечето астрономи чувайки този израз веднага започват да хихикат или да правят гримаси, когато чуят някой да говори за „тъмната страна на Луната“. Според тях с тази фраза хората си правят много погрешни заключения. Част от проблема е фактът, че ние винаги виждаме само една и съща страна на земния спътник. Точно заради това смятаме, че другата е тъмна. Но дали наистина е така?
Според астрономите изразът „тъмна страна“ е напълно грешен. Тя просто не е тъмна и това, че ние не я виждаме не я прави тъмна. Това просто не е вярно. Е, може би е частично вярно, защото все някоя част на Луната е тъмна в даден момент, но това не е винаги една и съща част. Това е така, защото подобно на Земята на Луната също има ден и нощ. Така че ако някога успеем да отидем на екскурзия дотам, ще можем да видим изгрева и залеза на Слънцето и ще се убедим, че както на Земята, така и на Луната няма постоянна нощ на едната страна.

Само защото не можем да видим другата страна на Луната от Земята, не означава, че не знаем как изглежда. Имаме няколко снимки, изпратени обратно от лунните мисии. През 1968 г., астронавтите на борда на космическия кораб „Аполо 8“ са били първите хора, които с очите си са видели обратната страна на Луната.

Снимка: freeimages.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град